Bernadett
-2 °C
4 °C

Bezár a Lovi

2004.05.26. 17:57
Szombaton lesz az utolsó verseny a Kerepesi úti ügetőn, a pálya bontását heteken belül megkezdi a területen bevásárlóközponton építő francia beruházó. A lóverseny júniustól a felújított Kincsem Parkba költözik, az éves szinten 600 milliós veszteséget termelő állami tulajdonú szervező cég új marketingstratégiát és fogadási rendszert készít elő.
Aki az elmúlt években december 31-én rendre az "utolsó" ügetőszilveszterre ment ki, az idén (azaz tavaly) tett befutóra, szombaton már biztosan az utolsó futamokat rendezik a Kerepesi úton, június 6-án pedig indul a nagyüzem a BNV mellett fekvő Kincsem Parkban. A búcsúztatásra neves vendégek mellett eljön az elmúlt tíz év legsikeresebb, egyben a pálya hetvenegy éves történetének leggyorsabb lova, Butterfly, valamint felvonul a "kontinensen is ritkaságszámba menő képességekkel bíró" kétszeres világbajnok svéd Copiad is.

A szuperparipa egyébiránt éppen fedezőménként turistáskodik Magyarországon, ami a Nemzeti Lóverseny Kft. vezetői szerint egyben azt is jelzi, hogy sokan hiszen a sport közeli feltámadásában. Ennek lökést adhat ugyan a sokéves jogi herce-hurca után végre elkészülő Kincsem Park, de az igazi problémát a csekély érdeklődés jelenti.

A veszteséges szerencsejáték

Tekintse meg képeinket!
Az állam nem tudja, nem akarja, és az EU-s szabályok értelmében nem is finanszírozhatja a tartósan, voltaképpen a rendszerváltás óta veszteséges, állami kézben levő Nemzeti Lóverseny Kft.-t, nyilatkozta az Indexnek a cég ügyvezető igazgatója, Galambos Iván. A versenyeket és - egy másik állami kft.-n keresztül - a fogadásokat szervező cég éveente hatszázmillió forint mínuszban van, az összeget eddig a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. rendre hitelként folyósította.

A fogadások forgalma tavaly 1,3 milliárd forint volt, ennek harminc százaléka jelent tiszta bevételt. Az igazgató szerint a lóverseny is csak egy áru, amit jó marketinggel el lehet és el is kell adni. Hiába a Széchenyiig visszavezethető hagyományok, azokat a negyven év szocializmus majd az elmúlt évtized sorozatos gondjai elmosták.

Fogadóirodák igen, bukmékerek nem

A tömegvonzás mellett - de arra építve - az új fogadórendszer kiépítése is szükséges. Az Lóverseny Kft. jelenleg kilenc saját irodát üzemeltet, valamint tizenegy szerződéses partnere (tottózók, kocsmák) van: a húsz külső helyszínen kötik a fogadások negyven százalékát, míg a fennmaradó hatvanat a pályán. Galambos Iván összehasonlításképpen elmondta: Franciaországban a fogadások mindössze öt százaléka kötettik a pályákon, 95 százaléka a nyolcezer külső helyszínen, az éves forgalom pedig meghaladja a hét milliárd eurót.

Az igazgató a kulturált helyek, sörözök fogadóiroda partnerként való beszervezését látja a jövő egyik, az online fogadást a másik útjának. Ehhez azonban szükség van egyrészt a még 1991-ben vásárolt számítástechnikai rendszer cseréjére, valamint arra, hogy biztosítsák a futamok képének eljuttatását az irodákba. Erre egyelőre - a földi sugárzású Fix Tv-n keresztül - csak Budapesten van mód. A fejlesztésekről - és azok költségéről - a második félévben készítenek tervet a tulajdonos ÁPV Rt.-vel közösen.

A Pénzügyminisztérium már gondolkodik azon, szükséges-e, és ha igen hogyan a fogadási szisztéma átalakítása, de a csak Angliában és az USA egyes államaiban ismert bukmékeri rendszert nem lenne szerencsés bevezetni - fogalmazott Galambos Iván, aki szerint bár a kérdésben végső döntés még nincsen, nem valószínű, hogy változna a jelenlegi, úgynevezett totalizatőri szisztéma. Ennek lényege, hogy a játékosok egymás ellen fogadnak, és a győztesek között az egy fogadásból befolyt összeg maghatározott részét osztja el a szervező, levonva abból saját díját.

Magyarországon közel hetven százalékot osztanak szét, harminc százalék jár a Lóverseny Kft.-nek, míg 0,6 százalékot tenyésztési prémiumként osztanak szét a lótulajdonosok között. Éppen az ilyen jellegű ösztönző rendszerek szűnnének meg a bukmékeri rendszerrel, véli Galambos Iván.

Szép új világ

Noha az elmúlt években többször lehetett a Lóverseny Kft. és a lótulajdonosok és trénerek közti fesztültségekről is hallani a hosszú ideje húzódó költözés kapcsán, Galambos Iván szerint a szakmai szervezetek bevonásával most elkészült Kincsem Parkkal már mindenki elégedett. A még egy 1998-ban, egy privatizációs pályázat nyomán megkötött szerződés szerint az azóta a Budapest Sportarénát is felépítő francia Bouygues szerezte meg a Keleti pályaudvar mögötti, az ügetőt is magába foglaló terület tulajdonjogát.

Klikk a képre!
A franciák vételáron felül vállalták a Kincsem Park teljes felújítását. Az építkezés azonban hosszú ideig nem kezdődött meg, miután a terület egyetlen, az államon kívüli töredéktulajdonosa nem járult hozzá a fejlesztésekhez. A jogvita elhúzódása miatt ötször módosult a Kincsem Park felújítására vonatkozó szerződés is, mostanra azonban elkészült az ügetőlovaknak is helyt adó, modern - Galambos Iván szerint lakásként is helytálló - istállósor, és a nemzetközi összehasonlításban is kiválónak mondott pálya.

A Kincsem Parkból hiányzik még a tribün, ez azonban a jelenlegi állás szerint határidő előtt, még az itt tartandó első ögetőszilveszterre elkészülhet. A franciák néhány héten belül megkezdik a Lovi bontását, az 1933-ban átadott, Európában elsőként reflektorokkal is felszerelt hetvenegy éves pályából csak a tribün egy, műemléki védelmet élvező része marad meg, itt sörözőt és lovasmúzeumot alakítanak ki.