A lopóautó visszatér

2008.04.14. 07:51
Az igazságügyi tárca azt javasolja, ismét kezdjék meg a tilosban parkoló autók elszállítását, ha azok a forgalmat vagy a közbiztonságot veszélyeztetik. Míg ez korábban a rendőrség dolga volt, most a közterület-felügyelet feladata lesz. A közterületesek, hogy megvédjék magukat, gumibotot is kapnak.

Visszatérhetnek a nagyvárosokba az autólopó trélerek, ám míg korábban az autók elszállítása rendőrségi feladat volt, ez a jövőben a közterület-felügyeletek joga lesz - derül ki az igazságügyi tárca kormány-előterjesztéséből. A szaktárca javaslata szerint abban az esetben szállíthatják el az autót, ha az a forgalmat, illetve a közbiztonságot veszélyezteti.

A lejárt parkolócédulájú vagy engedély nélkül várakozó autóknál - amennyiben nem zavarják a forgalmat - "csupán" a kerékbilincs jöhet szóba. A felügyelet a "díjfizetés nélkül várakozó autókra" elvileg jelenleg is tehetne bilincset, ám ezzel a megoldással ritkán lehet találkozni, annál inkább a parkolási társulások büntetési felszólításaival.

A fővárosi önkormányzat tervei szerint januártól jelenhetnek meg az utcákon a lopóautók, egy szállítás "szolgáltatási díja" várhatóan 15 ezer forint lesz. A törvénymódosítás szerint a lopóautók üzemeltetését, illetve a bilincseléseket nem kell közvetlenül a felügyeletnek intéznie, azt kiadhatja gebinbe, pontosabban "közreműködőt" vehet igénybe.

Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy az elszállításkor, illetve a bilincseléskor keletkezett károkért nem perelhetőek a felügyeletek. A közterület-felügyeletek nemcsak feladatokat, "karmokat" is kapnak: ugyanezen törvénymódosítás szerint a szürkeruhások a gázspray mellé gumibotot is csatolhatnak, védekezésképp használhatják is azt. Korábban többször felmerült, hogy a közterület-felügyelők kapjanak önvédelmi fegyvert, ám ez a javaslat soha nem kapott komoly támogatást.