Árpád
-2 °C
3 °C

A lopóautó visszatér

2008.04.14. 07:51
Az igazságügyi tárca azt javasolja, ismét kezdjék meg a tilosban parkoló autók elszállítását, ha azok a forgalmat vagy a közbiztonságot veszélyeztetik. Míg ez korábban a rendőrség dolga volt, most a közterület-felügyelet feladata lesz. A közterületesek, hogy megvédjék magukat, gumibotot is kapnak.

Visszatérhetnek a nagyvárosokba az autólopó trélerek, ám míg korábban az autók elszállítása rendőrségi feladat volt, ez a jövőben a közterület-felügyeletek joga lesz - derül ki az igazságügyi tárca kormány-előterjesztéséből. A szaktárca javaslata szerint abban az esetben szállíthatják el az autót, ha az a forgalmat, illetve a közbiztonságot veszélyezteti.

A lejárt parkolócédulájú vagy engedély nélkül várakozó autóknál - amennyiben nem zavarják a forgalmat - "csupán" a kerékbilincs jöhet szóba. A felügyelet a "díjfizetés nélkül várakozó autókra" elvileg jelenleg is tehetne bilincset, ám ezzel a megoldással ritkán lehet találkozni, annál inkább a parkolási társulások büntetési felszólításaival.

A fővárosi önkormányzat tervei szerint januártól jelenhetnek meg az utcákon a lopóautók, egy szállítás "szolgáltatási díja" várhatóan 15 ezer forint lesz. A törvénymódosítás szerint a lopóautók üzemeltetését, illetve a bilincseléseket nem kell közvetlenül a felügyeletnek intéznie, azt kiadhatja gebinbe, pontosabban "közreműködőt" vehet igénybe.

Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy az elszállításkor, illetve a bilincseléskor keletkezett károkért nem perelhetőek a felügyeletek. A közterület-felügyeletek nemcsak feladatokat, "karmokat" is kapnak: ugyanezen törvénymódosítás szerint a szürkeruhások a gázspray mellé gumibotot is csatolhatnak, védekezésképp használhatják is azt. Korábban többször felmerült, hogy a közterület-felügyelők kapjanak önvédelmi fegyvert, ám ez a javaslat soha nem kapott komoly támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?