Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lépések a munka világában

2005.05.11. 08:03
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium elkészítette a szükséges változtatások vázlatát, ezek közül több hamarosan megvalósulhat, a megváltozott munkaképességűek támogatásáról szóló jogszabály a tervezett 2007 helyett már 2006-ban hatályba léphet.
Elkészült a foglalkoztatási törvény szövege, az alkalmi munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó módosítási javaslat és a prémiumévek programjának jogszabálytervezete - mondta Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) vezetője a megyei munkaügyi központokkal tartott megbeszélésén.

Korlátozott segítség

Az alkalmi munkavállalás feltételeinek jelenlegi változtatása az alkalmanként munkát vállalókat segíti, nem pedig azt, hogy nagy tömegű munkavállaló húzza ki magát a megszokott közterhek fizetése alól - véli Csizmár. Ezek mellett készül az állami támogatásokkal, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását szolgáló jogszabályok kidolgozása is, és a tárca a felnőttképzés támogatási rendszerének átalakítására vonatkozó javaslatának kidolgozását is nemsokára elkezdi.

A megváltozott munkaképességűek támogatásáról szóló jogszabály a tervezett 2007 helyett már 2006-ban hatályba léphet - mondta a miniszter. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) néhány héten belül beindítja a pályakezdők elhelyezkedését segítő új elektronikus rendszert, valamint azt az álláskeresési adatbázist, amely sms-ben értesíti a regisztráltakat a munkalehetőségekről. Az ÁFSZ-nek tájékoztatási feladatokat is el kell látnia, így jogi és az EMMÁ-val kapcsolatos felvilágosítást is ad majd.