Donát
-4 °C
2 °C

Lassan nőnek a magyar fizetések

2004.08.17. 08:02
Az Ausztriával szomszédos új EU-tagok bérszínvonala csak igen lassan közelít az osztrák szinthez egy bécsi tanulmány szerint. Húsz év múlva várhatóan még mindig csak feleannyit keresünk, mint az osztrákok.
A magyarországi átlagbérek még 2020-ban is csak az akkori ausztriai szint kétharmadát érik majd el vásárlóerő-paritáson - jósolja legfrissebb tanulmányában az osztrák munkáskamara. Nominálisan számítva még lassabb lesz a hazai bérfelzárkózás üteme: 2020-ra a magyarok csupán az ausztriai átlag 55 százalékát keresik majd.

Olcsóbb

A két mutató közti különbség azt tükrözi, hogy a hazai árszínvonal még tizenöt év múlva is alacsonyabb lesz az ausztriainál. A különbség azt is jelenti, hogy vásárlóerő-paritáson (vagyis az azonos összegért megvásárolható áruk és szolgáltatások mennyiségét tekintve) 2020-ban is többet ér majd a magyarországi kereset, mint nominális értéken.

Ez voltaképpen a már a nyolcvanas évek óta fennálló helyzet továbbélése lenne, noha Magyarország időközben (várhatóan 2010-ben) bevezeti majd az eurót. A valutaárfolyamon való összehasonlításnak ez természetesen véget vetne, de az osztrák kutatók szerint az eurózónatag Magyarországon is elmarad majd az árszínvonal az ausztriaitól, tehát lesz értelme külön-külön nominális és vásárlóerő-paritásos bérszínvonal-összehasonlításokat készíteni.

Felértékelődés

Az euróátvétel egyébként nem gyorsítja a bérfelzárkózást a bécsi tanulmány szerint. Az osztrák kutatók ugyan a cseh, a szlovák, a szlovén és a magyar valuta 15 százalékos nominális felértékelődésével számolnak az egységes valuta bevezetését megelőző időszakban (ennyit engedélyez maximálisan az ERM II árfolyamrendszer, amelynek betartása az euró átvételét megelőző legalább két évben kötelező), ám ennek hatása a vásárlóerő-paritáson számolt bérek felzárkózására nem sokat gyorsít a nominális bérek lassú emelkedésén.

Az euróbevezetés időpontja közvetlenül valóban nem befolyásolja a bérfelzárkózás ütemét - mondta Palócz Éva, a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese. Szerinte az államháztartási hiány csökkentését, amely az egységes valuta átvételének kritériumaként is szerepel, euróbevezetés nélkül is végre kellene hajtani. A deficitlefaragás a közszféra béremelkedési ütemének visszafogásán keresztül lassíthatja ugyan némileg a versenyszféra bérszínvonalának emelkedését, de ez a hatás korlátozott.

Az Ausztriával szomszédos új EU-tagországok közül csupán Szlovéniában érheti el 2020-ra a bérszínvonal az osztrák szint háromnegyedét - vélik az osztrák kutatók. A bérkülönbségek tartós fennmaradása miatt még sokáig meglesz az ösztönzés a szomszédos országok munkavállalói számára, hogy Ausztriába jöjjenek dolgozni - vonta le a következtetést a tanulmányból Herbert Tumpel munkáskamarai elnök.