Mátyás
-6 °C
1 °C

Lesújtó vélemény a konvergenciaprogramról

2006.08.23. 07:32
A gyógyszergyártók szerint nem lesz pénz a gyógyszerkasszában, de a programban még abszurd ötletek is vannak.

Gyógyszerpiaci vélemények szerint a konvergenciaprogram sajtóhoz kikerült példánya semmilyen érdemi megoldást nem tartalmaz a gyógyszerkassza gazdálkodásának racionalizálására. Általánosságok gyűjteménye - fogalmazott az egyik forrás, míg mások azt a megállapítást tették, hogy a dokumentumon nem látszik Bogsch Erik keze nyoma. (A Richter vezérigazgatója a konvergenciatanács tagja, igaz, ebbéli minőségében a teljes program, nem pedig egyes részterületek véleményezése a feladata.)

A piaci szereplők már azt is az érdemi intézkedések hiányaként értékelik, hogy a támogatási rendszer idei változásának áthúzódó hatására épít a program a 2007-es egyenlegjavító tételek között. Kíváncsian várják, vajon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honnan teremt erőforrást arra, hogy a nem költséghatékony gyógyszerek támogatási listáról való törléséhez szükséges vizsgálatokat lefolytassa. Jelenleg ugyanis csak az újonnan befogadott készítmények esetében történik ez, de itt is csak a gyártó által beadott adatok szolgálnak alapul.

A teljes magyar gyógyszerkincs átvizsgálására nincs kapacitásuk - állítják a megkérdezettek. A legnagyobb meglepetést azonban a 2009-2010-es évekre tervezett intézkedési lehetőségek, azok közül is az váltotta ki, amelyik - a közgyógyellátás analógiájára - az egyéni keret meghatározását javasolja, amelybe a gyógyszerek mellett az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést szolgáló termékek, szolgáltatások vásárlása is beletartozna.

Abszurd ötlet, ilyen a világon nincs - közölte a Napi Gazdaság egyik forrása, aki szerint nem egy statikus állapot az állampolgár egészsége, amihez igazítható a keret.