Hitel kevesebb betéttel

2006.06.08. 14:18
Az alacsonyabb megtakarítással rendelkezők lakásvásárlását könnyítő termékkel lép piacra az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. júliustól. A konstrukció kisebb arányú megtakarításhoz több hitelt párosít, így a vevő több mint hatmillió forintot vehet fel, ami az átlagos hiteligény fölött van. A társaság tervei szerint idén a tavalyinál 25 milliárddal több, 160 milliárd forintnyi új szerződést kötnek.

Negyedévente jelentkezik a piacon új termékekkel OTP Lakástakarékpénztár (LTP) Zrt.: tavaly októberben a lakástermékcsaláddal, idén áprilisban áthidaló kölcsönnel és társasházi, lakásszövetkezeti konstrukciókkal hozakodtak elő. Júliustól bevezetik azt az új hitelkonstrukciót, amely az eddiginél kedvezőbb betét-hitel aránnyal teszi lehetővé a lakások vásárlását és a lakás-takarékpénztári megtakarítások egyéb, lakáscélú felhasználását.

Hegedűs Éva, az OTP LTP elnöke szerint a lakás-takarékpénztári (ltp) konstrukció jelentős előnye, hogy azzal a hasonló futamidejű állampapírok garantált hozamát jelentősen meghaladó, a megtakarítás kondícióitól függően 8,9 és 14,7 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

Több mint 60 százalék

Ha a vevők lakáshitellel kombinált ltp-termékeket választanak, az első években akár 15-20 százalékkal alacsonyabb törlesztőrészletet fizethetnek, mint a hagyományos lakáshitel esetén. Az ltp-s megoldásnak köszönhetően az OTP által nyújtott ingatlanfedezetű hiteleken belül az ilyen alacsony törlesztésű konstrukciók aránya mára meghaladta a hatvan százalékot - mondta Hegedűs Éva.

Az új, július 1-jétől érvényes konstrukcióban a negyvenszázaléknyi megtakarítás mellé hatvanszázaléknyi kölcsönt lehet felvenni. A maximális szerződéses összeg 6 330 000 ezer forint lehet, ami az OTP LTP adatai szerint meghaladja a használt lakás vásárlásához felvett átlagos hitel nagyságát. Ebben a konstrukcióban a társasházak és a lakásszövetkezetek a lakásszámtól függően 9,49-28,49 millió forintot vehetnek fel. A lakás-takarékpénztári kölcsönrész kamata mind a magánszemélyek, mind a szövetkezetek és társasházak részére garantáltan évi 4,5 százalék.

Penetráció az unióban

Az OTP LTP várakozásai szerint a szektor még jelentős bővülés előtt áll. Hegedűs Éva azt mondta, erre utal, hogy hazánkban a lakás-takarékpénztári penetráció még csak tízszázalékos, miközben az unióban negyven-hetven százalék között van ez az arány. A társaság részben erre is alapozva várja, hogy idei adózott eredménye meghaladja a tavalyi 1,4 milliárd forintot. Az új szerződések értéke 25 milliárd forinttal 160 milliárd forintra emelkedhet.

Hegedűs Éva rövidebb távon az ágazat bővülésének lassulására számít: úgy érzi, a kormányzati kiigazító intézkedések hatására a megtakarítások növekedése megtorpan a második fél évtől, és ez a hitelek iránti keresletet is mérsékelheti. Hosszabb távon azonban a szakember szerint a piacnak további jelentős növekedési potenciálja van.  • Hírek
  • Személyi kölcsön