Gusztáv
-4 °C
1 °C

Román benzint hoz a Lukoil

2004.01.30. 09:44
A Lukoil a nyáron újraindítja a Ploiestiben lévő Petrotel olajfinomítóját. Az ott készülő üzemanyaggal látja majd el a - 150 millió dollár beruházással - Magyarországon nyitandó 120 benzinkútját. A cég Amerikában is terjeszkedik.
A Lukoil olajóriás a jövőben a nyersolajeladás helyett a feldolgozott termékek értékesítésére koncentrál. Az idén már nem szívesen ad el nyersolajat Oroszországban - ahol a felszínre hozott olaj ötödét adja -, sőt európai kivitelét is megkurtítja tízmillió tonnával. (2003 első kilenc hónapjában kilenc százalékkal, 27,7 millió tonnára növelte európai nyersolajeladásait a 2002-eshez képest.) Ehelyett a feldolgozott termékek előállítására és értékesítésére összpontosít.

A cég főként egyesült államok piacára összpontosít, de Magyarországon is ki kíván magának hasítani egy szeletet a benzin- és dízelpiacból, ahol 150 millió dolláros beruházással 120 kútból álló hálózatot szeretne létrehozni . A töltőállomásokat az év derekán újraindítandó romániai Petrotel finomítóból látná el. A Ploiestiben lévő üzem Európa egyik legkorszerűbb létesítménye lesz, s onnan nyugat-európai minőségű termékek érkeznek majd a magyar piacra - tájékoztatták lapunkat a Lukoil Downstream Kft.-nél.

Az Agip helyett

Egyenlőre nincsenek információk arról, hogy az országban hol lesznek majd a Lukoil-kutak. Szakmai körök szerint azonban a több mint 110 töltőállomást üzemeltető Agip lehet a magyar kútpiacról kivonuló következő üzemanyag-forgalmazó. "A Petrotel SA újraindításával a Lukoil a romániai piac 15 százalékát szerezheti meg. További finomítókat viszont már nem tervez vásárolni" - szögezte le a Bloombergnek Leonyid Fedun, a társaság elnökhelyettese. A Lukoil nem tervez ajánlatot tenni a romániai Petromra és annak egyetlen egységére sem. Ugyanezt állította a romániai székhelyű Lukoil Downstream elnöke, Nicolae Ciornii is az ECN vegyipari szaklapnak, ám hozzátette: a Petromra pályázó cégek egyikével (de nem a Gazprommal) finomítói konzorcium létrehozásáról tárgyalnak. A Lukoil várhatóan indul a szintén romániai Oltchim Valcea növényvédőszer- és műanyaggyár privatizációs pályázatán, az eladásra a közeli hónapokban kerülhet sor.

Irány az USA

A Lukoil egyébként a napokban 265,75 millió dollárért megvásárolt 795 New Jersey-i és pennsylvaniai benzinkutat a ConocoPhillipstől. Ezáltal az USA északkeleti részén három százalékra nőhet a piaci részesedése. Új töltőállomásait főként a bulgáriai Burgaszban lévő, illetve az öt hónapon belül átadandó, s a leningrádi körzetben lévő viszocki terminálon keresztül látná el. Tartalékként dél- és északnyugat-európai finomítói kapacitásokat is bérelne. Ezekből a helyi piacokra dízelt, az USA-ba pedig benzint szállítana. A felvásárlás és a külpiaci terjeszkedés révén nagyobb erőket összpontosíthat a Tyumen-Pecsora térségben a Conocóval közösen folyó termelésére.