Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Magyarországra jött a Lukoil

2004.11.09. 08:08
Kapcsolódók (1)
Ororszország legnagyobb olajtársasága, a Lukoil nyár óta 19 töltőállomást nyitott országszerte. A társaság idővel mintegy 100-120 benzinkútból álló láncot szeretne működtetni.
Megkezdte magyarországi üzemanyagtöltőállomás-hálózatának kiépítését a legnagyobb orosz olajtársaság, a Lukoil. Magyarországi érdekeltsége, a Lukoil Downstream Magyarország Kft. a nyár óta 19 töltőállomást nyitott országszerte. Van kútja Budapesten, k isebb városokban és kistelepüléseken egyaránt. Az új kutakra - nem teljes körű információink szerint - úgy tett szert, hogy azokat kisebb tulajdonosoktól vásárolta meg. Ezen, úgynevezett "fehér" kutak egy részét azután korszerűsítette, és mindegyiket átalakította a saját arculata szerinti "színes", azaz márkás kúttá.

A Lukoil töltőállomás-hálózat létesítési tervei már néhány hónapja ismertek Magyarországon. Eszerint a társaság idővel mintegy 100-120 benzinkútból álló láncot szeretne működtetni, illetve itteni piaci részesedését 15 százalékig kívánja növelni. Úgy tudjuk, hogy hálózata jövőre bővül ötven egységből állóra, tervezett nagyságát tehát leghamarabb 2006-ban éri el.

Odesszából jön az olaj

A korábbi bejelentések szerint a Lukoil a 93 százalékos tulajdonában lévő, és általa 120,7 millió dollárból felújított romániai Petrotel finomítóból kívánja ellátni magyarországi egységeit. A Ploiestiben lévő létesítményt - kis késéssel - október utolsó napjaiban adták át.

Vagyis a nyár óta működő magyarországi benzinkutak máshonnan kapták az üzemanyagot. Úgy tudjuk, hogy a Lukoil odesszai finomítója szállított gázolajat Magyarországra, a 95-ös benzin pedig más forrásokból érkezett. A Ploiestiben lévő finomító felújítás utáni üzemeltetése feltehetően korrigálni fogja a Lukoil közép-európai együttműködését a Mol Rt.-vel és az osztrák OMV-vel.

Az itteni Lukoil töltőállomá-sokon egyébként a Mol által kínáltnál 6-7 forinttal olcsóbban adják az üzemanyagot. A vevők - a kezdeti forgalmi adatok alapján - elégedettek az orosz üzemanyaggal.

Ugyanakkor Romániában is van helye a Petrotel olajának. A Lukoilnak ugyanis több mint 300 töltőállomása van Romániában, ezzel az övé az ottani üzemanyagpiac ötöde. (A román olajtermék kiskereskedelmi infrastruktúrájának fejlesztésére 285 millió dollárt költött.) Van továbbá tíz tartálytelepe a saját márkaneve alatt, s nemrég jelentette be, hogy ukrajnai töltőállomás-hálózatát is bővíteni kívánja.