Edina
-12 °C
-3 °C

Luxusáruház lesz a tőzsde helyén

2006.02.21. 09:04
Luxusmárkákkal teletűzdelt áruházzá alakítja a BÉT-nek is helyet adó, december végén megvásárolt belvárosi palotát az Orco Property Group. A korábbi tervekkel ellentétben lakásokat nem építenek a történelmi épület tetejére, ott csupán kiskereskedelmi egységek kapnak majd helyet.
Luxusmárkákkal teletűzdelt áruházzá alakítja a BÉT-nek is helyet adó, december végén megvásárolt belvárosi palotát az Orco Property Group. Nem egy nagy külföldi áruházlánc újabb tagjáról van szó, ilyen tárgyalások nem is folynak - mondta Galambos Erzsébet, a luxemburgi bejegyzésű, a prágai tőzsdén is jelen lévő cég budapesti képviselője. Közölte, hogy a közelmúltban született döntés a hasznosítás részleteiről, és e szerint a korábbi tervekkel ellentétben lakásokat nem építenek a történelmi épület tetejére, ott csupán kiskereskedelmi egységek kapnak helyet.

A napokban neves magyar, londoni és New York-i építészirodákat kértek fel tervek beadására. Köztük van egyebek között a Zoboki Iroda, Kapy Jenő, Kőnigh Péter, továbbá Zaha Hadid, valamint Karim és Hani Rasid, illetve a Future-Systems is. Nyár végére befejeződhet a kétfordulós kiválasztási folyamat, és 2007 elejére jogerős építési engedélyük lehet. Ezután körülbelül másfél év alatt építenék át a 18 ezer négyzetméteres palotát - vélhetően több milliárd forintért. Az üzlethelyiségek kizárólagos értékesítője a Cushman & Wakefield Healey & Baker nemzetközi ingatlanközvetítő társaság.

Nincs ilyen haladás ugyanakkor a szintén tavaly megvásárolt volt Divatcsarnokkal kapcsolatban - tájékoztatott a vezető. A VI. kerületi önkormányzat ugyanis még mindig nem döntötte el, él-e elővásárlási jogával vagy sem. Ígérete szerint a soron következő testületi ülésen napirendre tűzik az ügyet, de az ingatlanfejlesztőnek elküldött válasz megérkezése óta eltelt két ülésen nem tárgyalták. Az Orco ugyanakkor arra számít, hogy már az idén megkezdheti a beruházást.

Luxuslakásokat is építenek

Az Andrássy út másik szakaszán időközben a mélyépítési munkálatok zajlanak az Avendue Gardens nevű luxus-lakóingatlanuknál, ahol 77 lakást, négy üzletet és 118 autóbeállót alakítanak ki egy patinás saroképületből. Március végén befejeződik a felépítményre vonatkozó tender, az épületet 2007 elején szeretnék átadni - tette hozzá Galambos Erzsébet, aki az értékesítés menetéről nem beszélt. Korábban úgy fogalmazta, hogy 3000-5500 eurós négyzetméterárakat állapítottak meg.

A decemberi tranzakcióban kezükbe került másik ingatlanon, a Budapest Bank-telken egy irodaházat szeretnének felépíteni, de még csak a szabályozási tervnél tartanak az illetékesek, ezért ez a projekt később kezdődik. Az anyavállalat megfelelő háttér lehet a magyarországi beruházások folytatásához. Erre utalt közvetve Ales Vobruba alelnök, aki a közelmúltban bejelentette: a tavalyi, mintegy 47 millió eurós bevétel megnégyszerezésére készülnek. Szerinte a forgalom megugrása elsősorban a néhány éve megkezdett és mostanában befejeződő nagyobb lakásprojekteknek lesz köszönhető.