Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vásároljon ingatlant nagyon drágán!

2006.08.01. 11:34
Az önálló ház kategóriában a használt ingatlanok mind Budapesten, mind vidéken drágábbak, mint új társaik - derül ki egyebek közt az Otthon Centrum összefoglalójából. A kínálati árakból világossá válik az is, hogy távolról sem mindenki tett eleget a luxusadó-bevallási kötelezettségének. Egyébként panelért is elkérnek 20 millió forint fölötti összeget.

Az Otthon Centrum kínálatában jelenleg mintegy 260 luxusadó-köteles - azaz 100 millió forint feletti - ingatlan található, ebből 210 a fővárosban. Ez majdnem fele a július elejéig itt beérkezet luxusadó-bevallások számának, ami egyértelműen sejteti, hogy közel sem mindenki tett eleget törvényi kötelezettségének - olvasható a cég lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Az OC a legdrágább ingatlanokból készített összefoglalót.

Az önálló ház kategóriában a használt ingatlanok mind Budapesten, mind vidéken drágábbak, mint új társaik, hiszen előző tulajdonosaik mindenféle különleges előnyökkel ruházták fel őket, s ide tartoznak a nagy, ősfás telken álló villaházak és kúriák is. Az Otthon Centrum kínálatában a legdrágább budapesti ingatlan egy 2100 m2-es telken álló, 1200 négyzetméteres, 9 szobás, 6 fürdőszobás, 850 millió forintért árult, freskókkal díszített, XII. kerületi, istenhegyi villa, úszómedencével a kertben, jacuzzival és kandallókkal az épületben. Ebben a kategóriában a legjellemzőbb árfelhajtó tényező a telek területe, elhelyezkedése és panorámája. A többi, méretben minimum 600 m2-es felső kategóriás ingatlan is jellemzően a XII. és II. kerület hegyvidékein (Virányos, Kissvábhegy, Farkasrét, Csatárka) található.


Sokszázmilliós budai villa

Extrák

A legdrágább új építésű családi házakat a III. kerületben és a II. kerületben árulják. Ezek általában háromszintesek, ahol a legalsó szint a több járművet befogadni képes garázst és uszodát rejti. Például a III. kerületben a következő - a kategóriájában már-már alapnak tekinthető - extrákkal felszerelt, 250 millió forintot érő házat találjuk ebben a kategóriában: belső medence, szauna, jacuzzi, légkondicionáló, kandalló, riasztó, szolárium, külső tó, biztonsági kamerák. Itt a méretek 300 és 800 m2 közöttiek.

Egyes régi társasházi lakások ára megközelíti egy-egy luxusvilla árát a fővárosban. Ezek különlegessége sokszor a nagy tetőterasz, a különleges belsőépítészeti megoldások vagy a luxusfelszereltség - kandalló, szauna, jacuzzi - és a nemes burkolatok. De nem ritka, hogy a méretük is felnyomja az árat, például, amikor egy régi ház egész szintjét egyben árulják. Az OC ilyet talált 275 millióért - 471 m2 - és 160 millióért - 260 m2 - a Terézvárosban. A hagyományosan drága II. és XII. kerületek mellett van ilyen kategóriájú ingatlan az I., V. és VI. kerületekben is.

A legdrágább új társasházi lakások ára sok esetben meghaladja az új családi házak árát is. Ezek tipikusan a presztízs kerületekben - I., II, XII. - fellelhetők, de akad elvétve néhány régi társasházak új tetőterében, Pest belvárosában, illetve a Duna partján is. Még ma is a legdrágábbak közé tartoznak egy, a várkerületben megépült fejlesztés három éve értékesíteni próbált 35 és 305 millió forint közötti értékű lakásai. A legdrágább lakások az épületek felsőbb szintjein vannak, tipikusan 150-300 m2-esek.

Panelcsodák

A panel ugyan egyáltalán nem sorolható a luxusingatlanok közé, de ebben a típusban is vannak meglepően magas árak. Itt egyébként - az amúgy is szűk árintervallum miatt - nincsenek nagy különbségek Budapest és vidék között. A panelek árát is a különleges belsőépítészeti megoldások vagy luxusberendezések növelik leginkább. Például a III. kerület bő kínálatában ebből a típusból több ilyen 20 millió forint körüli is akadt, ahol egybenyitottak szobákat és boltíveket építettek be közéjük, esetleg kandallót raktak az egyik falra. De az elhelyezkedés is növelheti az árat, mint egy városmajori másfél szobás kis lakásnál, ami 18,9 millióért van piacon. A nagy méretű (4-10 m2) erkély itt szinte kötelező, s a panoráma is egyértelmű árfelhajtó tényező.

Vidéken legtöbbször olcsóbban juthatunk otthonhoz, mint a fővárosban. Használt családi ház kategóriában a vidék azonos ársávba tartozik a budapesti társasházi lakásokkal. Ugyanakkor az előbbiek egy méretkategóriával magasabban állnak, azaz olcsóbban jóval nagyobb és gyakran több ezer m2-es telken álló ingatlant vehetünk vidéken egy budapesti luxuslakás áráért.

Minden kényelem

A fővárosi agglomerációban a legdrágábbak a házak. Az OC kínálatában van például 530 m2-es, kilencszobás villa330 millió forintért Érden, kicsit kevesebbért - 270 millióért - azonban már dupla ekkorát, 1080 m2-eset is kaphatunk ugyanitt, ha az utolsó, esztétikai jellegű munkálatokat magunk fejezzük be. Mindezért a pénzért minden kényelem megtalálható a házban - így 3 fürdőszoba, medence, pezsgőfürdő, szauna, konditerem, automata öntözőrendszer és borospince -, így a presztízskörnyék miatti felárat spóroljuk meg, ha nem Budapesten vesszük a házat dupla ennyiért.


Luxusmedence a kertben

Az új családi házak vidéken is olcsóbbak a használtaknál, s ugyanúgy megtalálható bennük szauna, medence és klíma, valamint riasztó és konditerem is, hiszen ezek a felszereltségek már a kilencvenes évek óta jellemzőek. Ilyen házból Budapest környékén már 150 millió alatt bő a kínálat, igaz jóval kisebbek is (250-350 m2-es ház 700-1000 m2-es telken).

Társasházi lakásokat és paneleket szinte kizárólag városokban találhatunk. A legdrágább használt társasházi lakások a megyeszékhelyeken és a budapesti agglomerációban találhatók. Ilyen egy Kecskeméten lévő 250 négyzetméteres, 6 szobás lakás 89 millióért, vagy Budakeszin egy 3 szintes, 7 szobás, 4 fürdőszobás házrész 79 millióért. Ezekből általában hiányoznak a Budapesten megszokott fényűző burkolatok és a divatos belső design.

Penthouse a Balaton partján

Az új társasházi lakásokat közel azonos áron lehet kapni, mint a használtakat, persze az előbbiek szobaszáma általában kevesebb és mérete valamivel kisebb. A legdrágább helyszínek közt vannak ismét az agglomeráció városai, valamint Siófok, ahol csaknem 74 millióért is akad 109 m2-es, panorámás penthouse lakás a Balaton partján, amihez a lakás méretével megegyező méretű terasz tartozik.

A legdrágább panellakások szintén a főváros közelében találhatóak, így Szentendrén, Budaörsön, Gödöllőn vagy Százhalombattán. Az Otthon Centrum kínálatában a legdrágább panel egy szentendrei, közepes méretű, 57 négyzetméteres lakás 16 millió forintért, amihez garázs is tartozik. Ezekben is többnyire kisebb átalakítások, átépítések történtek - akárcsak a budapesti drágább panellakásoknál -, ami növelte ezen ingatlanok árát.