Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Luxusadó: a várt bevallások töredéke érkezett meg

2006.05.02. 16:24
Valószínűleg az utolsó pillanatokra hagyták az adózók a nagy értékű lakásukról szóló luxusadó-bevallások postára adását. Erre utal legalábbis, hogy május 2-ig, a bevallások postára adásának napjáig - a határidő április 30. lenne, de az most vasárnapra esett - 200-250 helyett csak 48 bevallás érkezett a főpolgármesteri hivatalhoz. A helyzet az agglomerációban sem jobb. Solymáron például hét bevallást vártak, de csak kettőt kaptak.

"Ma óriási levélhalmaz érkezett, ami még feldolgozás alatt van" - mondta Deli Lajos, a főpolgármesteri hivatal adóügyosztályának a vezetője az Index kérdésre, hogy a luxusadó bevallásának határnapjáig hány nyomtatvány futott be a hivatalba. Kedden reggel 48 bevallás volt feldolgozva a városháza szakértői által várt 200-250-ből. Deli szerint ez nem az adóelkerülés szándékával, mint inkább az adózók halogató magatartásával magyarázható.

Budapest: eddig tízmillió

Ha keddig lehet postára adni a bevallásokat, akkor az átlagos adózó magatartását ismerve valószínűnek tartja Deli, hogy az érintettek többsége valóban kivár az utolsó napig, és csak május 2-án küldi el a dokumentumokat. Ezek szerda-csütörtökre érkezhetnek meg a főpolgármesteri hivatalba, így a városházán várhatóan a hét végére tudnak pontos számot mondani arról: hány százmillió forintosnál drágább lakás után mennyi luxusadó-bevétele lesz Budapestnek.

Az eddigi 48 bevallás 10 milliót hozott a fővárosnak, így ha a várakozások szerint alakul az adózók száma, az 40-50 milliós adóbevételt jelenthet. Mivel új adónemről van szó, a költségvetésben ilyen címen nem szerepel tervezett bevétel - mondta Deli. Annyit tudni, hogy Budapesten 960 ezer lakás van, de azt megbecsülni sem lehet pontosan, ebből hánynak az értéke haladja meg a százmillió forintot.

A törvény elfogadásakor a Pénzügyminisztérium - konkrét adatok hiányában - országosan tízezer lakást és ezer üdülőt vélelmezett, amelyeknek értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az összességében 120 milliárd forintra becsült ingatlanérték alapján éves szinten és országosan egymilliárd forint adót remélnek a törvény alkotói.

Az agglomerációban nincsenek villák

A luxusadó-bevallások adatai alapján úgy tűnhet: a vásárlóerő-indexek és más statisztikai adatok szerint leggazdagabbnak számító észak-budai agglomerációs térségben alig vannak villák és más luxusotthonok. Solymáron 7 adózótól várnak bevallást, keddig ketten vitték el az annak elkészítéséhez szükséges dokumentumot, bevallást még nem adtak be. A község önkormányzata egymillió forintos bevételt tervez ebből az adónemből, és az általuk százmillió forintnál értékesebbnek tartott 7 épület tulajdonosa számíthat a helyi adó-ellenőrzésre, ha nem készít bevallást.

Nem jobb az ürömi helyzet sem, ahol a polgármesteri hivatal illetékese röviden annyit közölt kérdésünkre: "Én még egyetlen luxusadó-bevallást sem láttam, és nem tudok arról sem, hogy ma érkezett volna ilyen."

A pilisvörösvári polgármesteri hivatalba sem érkezett bevallás keddig, de ez az ottani adóügyintézőt nem lepte meg. "Nem számítottunk arra, hogy ilyen bevallást kapunk, a helyi rendelet értékeivel számolva 400 négyzetméter fölötti házak esnének csak az adó hatálya alá" - fogalmazott az adócsoport dolgozója.

Úgy tűnik, Telkiben még a városházi dolgozók sem veszik túl komolyan a luxusadó ügyét. A polgármesteri hivatalban egyetlen dolgozó tudott volna erről tájékoztatást adni, ám ő a jövő hétig szabadságon van - közölték a hivatal titkárságán. Szentendrén is szabadságon volt az adócsoport vezetője, aki nyilatkozatott volna, de ő állítólag szerdától elérhető lesz.

Nagykovácsi, az üdítő kivétel

Agglomerációs körképünkből úgy tűnik, egyedül Nagykovácsiban élnek adótudatos és szorgosan adózó lakosok. A községházán azt várták, hogy 3 ház után lesz adóbevételük, és valóban, mindhárom épület tulajdonosa be is nyújtotta a bevallását.