Béla
12 °C
27 °C

Itthon is van kereslet a Lamborghinire és a Ferrarira

2006.11.02. 07:53
Az autóeladások visszaesése ellenére a luxuskocsik piaca dinamikusan fejlődik, a kiemelkedő presztízsű autók, például az Aston Martin vagy Lamborghini iránt is szinte folyamatos az igény.

A legdrágább Audi A8 listaára 34,2 millió forint, de egy extrák nélküli BMW 760Li-ért sem kell ennél többet otthagyni a márkakereskedésekben. A listaáron kapható személygépkocsik közül a Mercedes bizonyos modelljei a legdrágábbak, itt egy-egy "alapáras változat" az említett autók árát is meghaladja. Annak azonban akinek ez is kevés, kisebb-nagyobb utánajárással már Magyarországon is beszerezhetők olyan magas presztízsű autók, mint az Aston Martin, Lamborghini, Ferrari, Maserati vagy a Bentley. Sőt, az utóbbi években a luxuskínálaton belül is a legjobban és legerősebb motorral felszerelt gépkocsik felé mozdult el a kereslet.

Nehéz megmondani, hogy ebben a kategóriában a vásárlók választását mi motiválja, de a márkanévnek és az ehhez kapcsolódó életérzésnek kiemelkedően fontos szerepe van. A megtorpanó autóeladásokkal szemben például az idén 15 Ferrarit és 20 Maseratit adott el a kizárólagos magyarországi importőr Warm Up Kft., szemben a tavalyi 11 Ferrarival, illetve 14 Maseratival.

Szűcs Barna, a luxusautókra specializálódott Rózsadomb Autó Kft. ügyvezetője kifejtette: a legtöbb luxuskocsit 2004-ben adták el, azóta a kereslet egy kicsit visszaesett, de még így sincs ok panaszra, hiszen évente 6-8 Bentleyt, 3-4 Lamborghinit és ugyanennyi Aston Martint értékesítenek. Véleménye szerint a következő években a csökkenő kereslet emelkedésbe csap majd át. A Rózsadomb Autó nem márkakereskedő, kívánságra bármilyen autót beszereznek. Ha a vevőnek nincs extra kívánsága, akkor akár egy hét alatt hozzá lehet jutni az új járműhöz. Az ebben a kategóriában megszokott limitált gyártási darabszám ellenére a gyorsaságot az ügyvezető azzal indokolta, hogy jó külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek.

A márkakereskedőtől megrendelt Ferrarira, típustól függően akár több mint egy évet is várni kell, de a Maserati slusszkulcsát is csak három-négy hónap múlva kaphatja meg a vevő. Szűcs elmondta, hogy az összes luxusmárka beszerezhető a márkaimportőrökön keresztül, de ezek szerinte nem jelentenek konkurenciát, mert a gyorsaság mellett árban is igyekeznek versenyezni.

A presztízsautók iránti egyre nagyobb igényt Vérten Sándor, a Porsche Hungária kommunikációs igazgatója is megerősítette. Három éve - egyedi kérésre - itthon átadtak egy mintegy 70 millió forintos Lamborghini Murciélagót, s azóta folyamatosak a megkeresések. Évente néhány Lamborghinit és Bentleyt is értékesítenek. Ezekre az autókra természetesen garanciát is vállalnak, ez mindenképpen komoly versenyelőnyt jelent a szürkeimportból származó járművekkel szemben. A garanciát és az értékesítést az ausztriai Lamborghini- és Bentley-forgalmazón keresztül intézik, mert - mint megjegyezte - az eladott darabszám nem indokolja saját szalon üzemeltetését.