Ágnes
-1 °C
2 °C

Luxuslakások Budapest belvárosában

2006.08.16. 08:09
Elkezdődött a Belváros szívében a Palazzo Dorottya épülettömb építése, amelyben összesen 85 lakást alakítanak ki az olasz beruházók a nagyvárosi élet előnyeit és a luxust egyaránt igénylő vásárlók számára.

A fővárosban a luxusingatlanok eddig a budai II., III. és XII. kerületre voltak jellemzőek, és bár a Vörösmarty téri volt ORI-székház tetején is lesznek nagy értékű lakások, az első belvárosi luxusépület megépítésére mostanáig kellett várni. A helyzeten az olasz Fingen csoporthoz tartozó RDM változtatott, amely a Váci utca és a Vörösmarty tér közvetlen szomszédságában, a budapesti üzleti és kormányzati centrum mellett található Dorottya utcában kezdte meg a Palazzo Dorottya névre keresztelt tömb kialakítását. A klasszikus és kozmopolita életstílust elegyítő épület egy 40-45 millió eurós (11-12 milliárd forint) projekt keretében készül - mondta el a Napi Gazdaságnak Újszászi László, az olasz beruházó által a fejlesztéssel megbízott magyar Development Associates ügyvezető igazgatója.

A munkálatok júliusban kezdődtek, az első lakásokat 2007 végén adják át új tulajdonosaiknak. Az épületet a magyar Zobóki-Demeter és Társaik, illetve a londoni AJMK építésziroda közösen tervezte, a beruházás áprilisban kapta meg a hatóságoktól a szabad jelzést, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis ekkor adta ki a jogerős építési engedélyt. A Palazzo Dorottya klasszikus jegyei abból adódnak, hogy az átalakításra kerülő épület a XIX. században Pollack Mihály által tervezett néhai Wurm-ház, amelynek belső pavilonja Hauszmann Alajos keze munkáját dicséri. A modernitás elsősorban az igénybe vehető szolgáltatásokban rejlik, a Palazzo Dorottyában új otthonra lelők ugyanis 24 órás kamerás és helyszíni biztonsági és portaszolgálatot, őrzött mélygarázst, illetve sofőrszolgálatot is kapnak a pénzükért, sőt akkor sem kell kilépniük az utcára, ha színház- vagy koncertjegyet szeretnének vásárolni.

A fásított belső udvarral rendelkező tömbben összesen 85 lakást és irodát alakítanak ki, de helyet kap benne számos üzlet, továbbá kávéház, gyógyfürdő és wellnesscentrum is. A lakások mérete széles skálán mozog, akad 39 négyzetméteres stúdiólakás és 185 négyzetméteres, három-négy hálószobás rezidencia is. Az épület hatemeletes lesz, készítenek "másfél" szintes lakásokat is belső lépcsővel, sőt az ötödik, illetve hatodik emeleten penthouse stílusú, a loftokhoz hasonló tágasságot biztosító lakásokat alakít ki a fejlesztő. A négyzetméterár átlagosan négyezer euró - a jelek szerint a viszonylag magas árak ellenére is létező igényekről van szó, mivel 46 lakást már értékesítettek. A vevők mintegy 40 százaléka magyar - mondta el Újszászi László, aki szerint ők elsősorban tényleges használatra vásárolnak, a külföldiek azonban sokan befektetési céllal. A gyors értékesítést minden bizonnyal az is elősegítette, hogy a fejlesztés korai szakaszában vásárlók beleszólhatnak lakásuk belső kialakításába.