Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Luxusételek a szemétben

2004.10.28. 13:37
Gundel, Kárpátia, Mátyás Pince: híres magyar éttermek, étlapjukon fűszerpaprikával ízesített hagyományos magyar fogások. Az érintett ételek kikerültek a kínálatból és új receptekkel pótolják azokat, ugyanakkor mindenki a helyzet gyors rendezésében bízik.
Felhívtunk hagyományos magyar konyhájukról híres, tehát fűszerpaprikát rendszeresen és nagy mennyiségben használó éttermeket is, és megkérdeztük, hogy hogyan reagálnak a kialakult helyzetre. Az illetékesek és a séfek többsége szerint is túl nagy a felhajtás az ügy körül, nem érdemes az egésszel ennyit foglalkozni és sokan kifejtették, hogy egyébként sem akarnak nyilatkozni aflatoxin ügyben.

Várják az állásfoglalást

A Mátyás Pince vendéglátási vezetője, Török István ugyanakkor elmondta, hogy a szerdai bejelentést hallva egyből leellenőrizték raktárkészletüket, de csak olyan fűszerpaprikát találtak, melynek szavatossági ideje 2005 szeptembere után jár le.

Mint megírtuk, az egészségügyi miniszter szerint a 2005 áprilisa után lejáró termékek már nem tartalmazzák a mérgező aflatoxint, az ÁNTSZ azonban gyártási és szavatossági időtől függetlenül az összes fűszerpaprika használatát megtiltotta. Katona Endre ügyvezető igazgató tanácsára azonban mégsem kellett levenniük a paprikás magyar ételeket a étlapról, mert a fűszerpaprikát piacokon is vásárolható, nem mérgező pritamin- és pirospaprikával pótolták.

Megsemmisítő telep

A Kárpátia Étteremben folyamatosan figyelik a híreket, hogy követni tudják a kialakult helyzetet. Mint azt Miklai Ákos igazgató az Indexnek elmondta, a konyhafőnökkel egyeztetve módosították az étlapot. Kolbászos csirke helyett például gödöllői töltött csirkét kínálnak, a paprikás halászlevet pedig korhely halászlével helyettesítik. A magyaros, fűszerpaprikát igénylő ételekről megpróbálják finoman lebeszélni a vendégeket.

Miklai Ákos szerint a három paprikatermelő cég felelőtlenül viselkedett, ugyanakkor az igazgató úgy látja, hogy gyors intézkedéssel akár egy héten belül piacra lehetne dobni az idei magyar termést. Kártérítési igényük egyenlőre nincsen, ugyanakkor az igazgató elmondta, hogy szerdán ötven-száz gulyáslevest és ugyanennyi pörköltet kellett kidobniuk, ráadásul várhatóan nem kevés kolbász, hurka és fűszerpaprika is mehet a megsemmisítő telepre.

Új receptek

A Gundel étterem ügyvezető igazgatója, Dr. Budai Gábor elmondta, hogy választékuk jelentős részét érinti a kialakult helyzet és azt a döntést hozták, hogy a fűszerpaprikával ízesített ételeket leveszik az étlapról. Az étterem séfje jelenleg új receptek megalkotásával foglalkozik, a vendégeket pedig szóban és írásban is értesítik a változás okairól. Az igazgató szerint ugyanakkor az illetékesek túlértékelik a veszélyt, a Gundel mindenesetre elküldi készleteit a tisztiorvoshoz.

Dr. Budai Gábor szerint mindenki a gyors rendezésben érdekelt, hiszen a kialakult helyzet megtépázhatja, vagy talán már meg is tépázta az ország gasztronómiai hírnevét. Éppen ezért nem gondolkodtak kártérítési per indításán.