Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Keleti szektor: még nincs, de már drágít

2007.07.23. 07:37
Az ipari ingatlanok piacán egy nyugat-magyarországi fejlesztéssel a vidék megkezdte a felzárkózást Budapesthez. A bérlői aktivitás ugyan fokozódott, ám a kihasználatlansági ráta nőtt, derül ki a CB Richard Ellis elemzéséből. Az elemzés kitér arra is: jelentős lökést adhat az ingatlanszektornak, ha elkészül a fővárosi körgyűrű keleti szakasza, amely környéke a fejlesztők célpontjává válhat.

Az eddig tapasztaltakhoz képest kisebb mértékben összpontosul a magyarországi ipari ingatlanok piaca a fővárosra és környékére, noha még mindig ez a legjelentősebb fókuszpont. A ProLogis ugyanis az elmúlt negyedévben nyitotta meg első fejlesztését Budapest vonzáskörzetén kívül, a hegyeshalmi hármas határ közelében.

Az ebben az időszakban átadott 22 700 négyzetméter raktárterület durván hatoda az teljes projektnek, s bár az első félév végén még üresen állt, a helyszínt a magyar logisztikai piac egyik növekvő fontosságú csomópontjaként tartják számon. Budapesten és környékén közel egymillió négyzetméter spekulatív raktárterület épült 2007 második negyedévének végére, ennek több mint kétharmada a fővároson kívül található, főként az M0 nyugati és délkeleti szakasza mentén.

A körgyűrű keleti szakasza a közeljövőben a fejlesztők célpontjává válhat, hiszen az M3 és Ferihegy közötti szakasz várhatóan jövő év végére elkészül – derül ki az elemzésből. A második negyedévben nőtt az aktivitás az ipari ingatlanok piacán, különösen a keresleti oldalon, így az első félévben a bruttó bérbe adott terület nagysága a duplája volt az egy évvel korábbinak.

A legjelentősebb üzletkötés a Tesco áruházlánc Agrogate Business Park második ütemének egy részét érintő előbérleti szerződése volt, így a teljes terület százszázalékos bérbeadottsággal készül el az év végére. A kínálati oldal Budapesten és környékén 22 ezer, az ország más részein pedig 22 700 négyzetméterrel bővült, a már említett ProLogis-beruházás eredményeként.

Bár a bérlői aktivitás fokozódott, a kihasználatlanság nőtt, ezen belül a budapesti, vagyis az első számú körzetben a kihasználatlansági mutató 6,9 százalékos volt a szóban forgó negyedévben, ami az emelkedő trend ellenére még mindig 5,1 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

A főváros környékén, az úgynevezett második körzetben a kihasználatlanság további csökkenése megállt, június végén 10,80 százalék volt. Ugyanakkor az üresen álló raktárterület alig 13 ezer négyzetméterrel nőtt az elmúlt 12 hónap során, míg az újonnan átadott területek nagysága elérte a 112 ezer négyzetmétert. Összességében bár a bérlői aktivitás fokozódott, a kihasználatlanság 9,6 százalékra nőtt az előző negyedévhez képest, leginkább a most befejezett projektek egyelőre alacsony telítettsége miatt.