Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolc hónapot csúsztak, de ma átadták az M3-ast

2007.08.31. 13:08
Az autópálya-átadások hónapja lett az augusztus, három héten belül a harmadik sztrádaszakaszt helyezték forgalomba, két dunántúli után most egy kelet-magyarországit. Az M3-as Görbeháza és Nyíregyháza közötti 39 kilométeres szakasza 80 milliárd forintért, 8 hónapos csúszással készült el. A magyarországi gyorsúthálózat hossza most már több mint 1000 kilométeres, de idén nem bővül tovább. Jövőre az M0-son, az M7-esen és talán az M6-oson adnak át újabb szakaszokat.

A Budapest és az ukrán határ között 330 kilométeresre tervezett M3-as autópálya mától több mint 230 kilométer hosszú, átadták ugyanis Görbeháza és Nyíregyháza közötti, 39 kilométeres szakaszát, amelyet éjfélig ingyen használhatnak az autósok. Ezt eredetileg tavaly őszre kellett volna elkészíteni, de a régészeti feltárás elhúzódása, a közműkiváltások és a csapadékos időjárás miatt mostanra csúszott az átadás.

Kattintson a nagyításhoz!

Idén csak olyan gyorsutat adtak át, amit tavaly készültek: áttervezés miatt csúszott a viaduktos M7-es, árvizek miatt az Duna-hidas M8-as, míg az M7-es Nagykanizsa-Becsehely szakaszából csak 6 kilométer készült el az elmúlt évre, a többi 12 kilométer mostanra. Így sem lett meg azonban minden olyan sztrádaszakasz, amelyet az eredeti tervek szerint 2006-tól használhatnának az autósok: az M6-os városi része a legjobb esetben 2008-ra lehet készen.

A nyolcadik autópályás megyeszékhely

Miskolc és Debrecen után most már az északkeleti régió harmadik nagyvárosát is sztráda köti össze a fővárossal; a 227 kilométeres távolság a szabályokat betartva közlekedőknek 1 óra 44 percre csökkentette a szabolcsi város és a főváros közötti út időtartamát. Nyíregyháza lett a nyolcadik megyeszékhely, amelynek autópályája van, ez a szám 2010-ben kettővel (az M6-ossal elért Szekszárddal és Péccsel) fog bővülni.

Az M3-asnak ezt a szakaszát a Betonút építette 80 milliárd, tehát kilométerenként nagyjából 2 milliárd forintért. Az idén forgalomba helyezett összesen 71 kilométernyi sztrádaszakaszból ez a leghosszabb, és ennek a kilométerenkénti ára a legalacsonyabb.

Kalandos előélet

Az M3-asnak ezt a szakaszát 2004-ben kezdték el építeni, miután a 2000-es évek elején a sztráda nyomvonalát többször is módosították. 2000-ben még úgy tűnt, hogy a pályát – amely akkor még a Tiszáig sem ért el – Záhonytól is építeni kezdik, 2001-ben már úgy nézett ki a helyzet, hogy Debrecent érintve csak 2005-re lesz Szabolcs megyének autópályája, végül 2003-ra vált véglegessé, hogy Debrecen M35-ös néven kap egy leágazást, és Nyíregyházára megy az M3-as.

A kivitelezői szerződést végül 2004 szeptemberében írták alá. A továbbépítéséről szóló, a módosított autópálya-törvénybe is beépített tervek szerint az M3-as Vásárosnamény irányába épül tovább, Vajáig autópályaként, onnan autóútként, majd Vásárosnaménytől M300-as néven Záhonyig.

Benzinkút jövőre

Az autósok a pénteki átadási ünnepség után, előreláthatólag a késő délutáni óráktól használhatják az új sztrádaszakaszt – közölte az Állami Autópálya Kezelő. Az új szakasz az M3-M35 autópályák elválásától indul és a 2006-ban átadott nyíregyházi elkerülő szakaszhoz kapcsolódik.

A kezdő és a végcsomóponton kívül Hajdúnánásnál épült csomópont. Mint megírtuk, benzinkút egyelőre nem lesz az új szakaszon – az a kálmánházi komplex pihenőhellyel együtt 2008-ra készül el –, egyszerű pihenők viszont Rétaljánál és Hajdúnánásánál lesznek.

Megvan a bűvös ezres

Az M3-as mostani átadásával a gyorsforgalmi úthálózat hossza, ha csak egy kicsivel is, meghaladja az 1000 kilométert. A már teljesen kész 173 kilométeres M1-es és 174 kilométeres M5-ös mellett elkészült 230 kilométer az M3-asból, 54 kilométer az M6-osból, 206 kilométer az M7-esből, 25 kilométer az M30-asból, 48 kilométer az M35-ösből, 12 kilométer az M4-esből, 19 kilométer az M70-esből. Van emellett a soha el nem készülő gyorsutak közül az M8-asból 10 kilométerünk, az M9-esből 21 kilométerünk, az M0-sból 42 kilométerünk, ez így összesen 1014 kilométer.

Ebben az évben ez a szám már nem nő tovább. Jövőre öt autópálya-átadás várható: elkészülhet az M7-es két szakasza a horvát Hidroelektra Niskogradnija kivitelezésében épülő Mura-híddal, valamint a Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti 35 kilométer, amelyet 44 milliárdért készít el a bedőlt Viadom után magára maradt osztrák Porr és leányvállalata, a Terra-Asdag. Ezekkel teljes hosszában kiépül a 245 kilométeres M7-es, vagyis végig autópályán juthatunk el az Adriára; ha a horvátok is tartják a saját tempójukat – ezzel nem szokott gond lenni –, akár Dubrovnikig.

Emellett szintén jövőre készülhet el a már említett M6-os az M0-stól az érdi tetőig, ahol jelenleg van a sztráda egyik végpontja. Szintén 2008-ban fogják átadni az M0-s keleti szektorát, amely megteremti az összeköttetést az M2-es, az M3-as és a körgyűrűre már csatlakozó gyorsforgalmi utak között, valamint a fővárosi elkerülő északi Duna-hídját. Azok az átadások 85 kilométernyi új gyorsforgalmi utat jelentenek majd.