Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Közeledik az M5-ös sztori vége

2004.03.08. 08:33
Az utolsó pillanatban írják alá a szerződést a koncessziós társasággal. Még 125 feladatot kell ahhoz elvégezni, hogy az M5-ös március 12-én matricás legyen.
A gazdasági tárca reményei szerint március 11-én aláírják az M5-ös autópályához kapcsolódó összes szerződést. Még 125 feladatot kell ahhoz elvégezni, hogy az M5-ös március 12-én a matricás rendszer része legyen. A tárcának 37-féle szerződést és jóváhagyást kell parafálnia, majd aláírnia - mindez mintegy 1100 oldalnyi dokumentumot jelent.

A menetrend szerint a bankok március 8-9-én jóváhagyják a pénzügyi részleteket, majd következik az utalás és a bizonylatok bemutatása, 11-én pedig a gazdasági tárca belső könyvtártermében egész napos telefonos konferencia keretében az összes tulajdonos és bank részvételével következhet a szerződések végső aláírása. A hosszú procedúra azért is szükséges, mert az utóbbi évek huzavonái után a felek nem teljesen bíztak meg egymásban.

A végső cél olyan szerződést kötni, amely az eddigi nyolc tulajdonosnak és az államnak egyaránt megfelel. Március 12-re egyúttal módosítják a matricákhoz, valamint a rendelkezésre állási díjat finanszírozó célelőirányzathoz kapcsolódó jogszabályokat is. A GKM reményei szerint az állami pénzügyi garancia nem lesz hosszú lejáratú, hiszen a pénzügyi zárással érvényét veszti.