Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az M5 autópályán is bevezetik a matricát?

2002.06.27. 17:08
Az M5-ös autópálya matricás rendszerbe való bevonásától a gyorsforgalmú út koncessziós tulajdonosa és üzemeltetője nem zárkózik el - nyilatkozta csütörtökön Kecskeméten Harmath László, az Alföld Koncessziós Autópálya Részvénytársaság (AKA RT.) vezérigazgató-helyettese.
Harmath László, aki Bács-Kiskun megye székhelyén az M5-ös autópálya közbiztonságával összefüggő rendezvényen vett részt, emlékeztetett Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter azon keddi, parlamenti kijelentésére, miszerint remény van arra, hogy erre az autópályára is kiterjedjen az egységes matricarendszer.

Az AKA Rt., amely javaslatait az előző kormánynak még az elmúlt év szeptemberében benyújtotta, régóta készen áll a tárgyalásokra, s szintén reméli, hogy azok az új kormány képviselőivel rövidesen megkezdődhetnek - közölte a vezérigazgató-helyettes. Arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyeknél "ez nem szokás" egyelőre nem volt hajlandó elárulni az ellentételezésként kért összeg nagyságát.

Forgalomnövekedés várható az autópályán

Az M5-ös autópályán jelenleg Budapest és Kecskemét között, mindkét irányban megközelítőleg azonos számban, napi 12 ezer jármű közlekedik, a Kecskemét-Kiskunfélegyházi szakaszon pedig 6 ezer - válaszolt a feltett kérdésre Harmath László.

Megítélése szerint a matricás rendszer bevezetése után az M5-ön hozzávetőleg ugyanolyan mértékű forgalomnövekedés várható, mint az M1-esen, ahol 60 százalékkal emelkedett a forgalom a matrica bevezetését követően.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!