Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csalók építik a sztrádát

2008.12.07. 15:35
Jellemző, hogy a munkáltatók hőre eltűnő tintával töltötték ki a dolgozó munkavállalói könyvét az M6-os sztráda építésekor. A munkaügyi ellenőrök az alvállalkozók 75 százalékánál találtak be nem jelentett munkásokat.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség tapasztalatai szerint csalások sorozatával épül a Budapest-Pécs sztráda. Az M6/M60-as út építőit ellenőrizve egy csomó szabálytalanságot találtak az ellenőrök. A vizsgált alvállalkozók 75 százalékánál, vagyis 217 munkáltatónál találtak feketén dolgozókat. Mindezekért 200 millió forint bírságot szabtak ki. 140 munkaadónál további 380 egyéb szabálytalanságokat is talátlak,a munkaidő, a pihenőidő betartására, a munkabérre, a pótlékokra és egyéb juttatásokra vonatkozóan.

Tipikus csalási technika, hogy a munkások munkavállalói kiskönyvét hőre eltűnő vagy kiradírozható tintával töltötték ki. Így a munka napján még ott van a bejegyzés de másnapra eltűnik a nyom. Az ilyen eseteket úgy buktatták le, hogy a kiskönyvek lapjairól fotókat készítettek, később pedig visszatértek a munkaterületre, ahol a képek alapján ellenőrizték a korábbi bejegyzéseket is. Összesen 40 munkáltató bukott le varázstintás csalással.