Emőke
6 °C
20 °C

Csalók építik a sztrádát

2008.12.07. 15:35
Jellemző, hogy a munkáltatók hőre eltűnő tintával töltötték ki a dolgozó munkavállalói könyvét az M6-os sztráda építésekor. A munkaügyi ellenőrök az alvállalkozók 75 százalékánál találtak be nem jelentett munkásokat.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség tapasztalatai szerint csalások sorozatával épül a Budapest-Pécs sztráda. Az M6/M60-as út építőit ellenőrizve egy csomó szabálytalanságot találtak az ellenőrök. A vizsgált alvállalkozók 75 százalékánál, vagyis 217 munkáltatónál találtak feketén dolgozókat. Mindezekért 200 millió forint bírságot szabtak ki. 140 munkaadónál további 380 egyéb szabálytalanságokat is talátlak,a munkaidő, a pihenőidő betartására, a munkabérre, a pótlékokra és egyéb juttatásokra vonatkozóan.

Tipikus csalási technika, hogy a munkások munkavállalói kiskönyvét hőre eltűnő vagy kiradírozható tintával töltötték ki. Így a munka napján még ott van a bejegyzés de másnapra eltűnik a nyom. Az ilyen eseteket úgy buktatták le, hogy a kiskönyvek lapjairól fotókat készítettek, később pedig visszatértek a munkaterületre, ahol a képek alapján ellenőrizték a korábbi bejegyzéseket is. Összesen 40 munkáltató bukott le varázstintás csalással.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!