Orsolya
9 °C
21 °C

Újabb ötmillióra büntették a halálsztráda építőit

2008.09.17. 10:12
Csaknem ötmillió forintos munkavédelmi bírságot szabott ki a munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszain – írja a teol.hu, Tolna megyei online lap. Az eddig három ember halálát követelő sztrádaépítésen több mint nyolcvan szabálytalanságot találtak. Az utat építő céget korábban már tízmillió forintra büntették, mert a júliusi alagútomlás után egy tiltás ellenére is dolgoztatta munkásait.

Újabb büntetést szabtak ki az eddig botrányosan épülő M6/M60-as autópálya kivitelezőjére. Az osztrák Strabag és a francia Colas alkotta MCG konzorcium által mai értéken számolva 266 milliárd forintért épített és ppp-konstrukcióban harminc évig üzemeltetendő sztráda egy alagutas szakasza eddig kétszer omlott be, az építkezésen emellett már három halálos baleset történt.

Nyolcvan szabálysértés

A munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség arról tájékoztatta a teol.hu-t, hogy az autópálya eddigi építésének vizsgálatai során már nyolcvan szabálysértési eljárást indítottak, és közel egymillió forint büntetést szabtak ki. A sztrádán a Tolna és Baranya megyei felügyelők hetente többször is ellenőrzéseket tartanak.

"Több, mint 30 hiányosság megszüntető határozatot hoztunk, amelyben közel 80 pontban intézkedtünk szabálytalanságok megszüntetésére. Ezen intézkedések között a törött szélvédőktől a munkavédelmi felszerelések hiányáig sok mindent találunk. Tizenkét felfüggesztő határozatot is kiadtunk, amelyekben munkaeszközök használatát, tevékenységek végzését, valamint 50 munkavállaló foglalkoztatását tiltottuk meg" – mondta Wágner Béla, a felügyelőség dél-dunántúli igazgatója a megyei online lapnak.

Rendőrségi vizsgálatok

Az országos felügyelőség szóvivője, Gedeon András, az Indexnek korábban azt nyilatkozta: az első, még júniusban történt halálos baleset körülményeinek a vizsgálata során halált okozó gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt feljelentést tett, így az ügyet a rendőrség is vizsgálja. A felügyelőség emellett kezdeményezte a halálos baleset szenvedett férfi munkáltatójának megszüntetését a cégbíróságon – miután az elérhetetlennek bizonyult a munkaügyi felügyelők számára –, emellett amiatt a baleset miatt egy embert eltiltottak a munkavégzéstől.

A júniusi után júliusban történt újabb halálos baleset, akkor Himesháza és Székelyszabar között egy tolató földmunkagép ütött el egy munkást. A teol.hu-nak Wágner Béla azt mondta, ebben a két esetben nagy a valószínűsége, hogy nem a felügyelőségnél fejeződik be az eljárás.

'Így jó lesz, főnök?'

Legutóbb múlt csütörtökön halt meg egy munkás Bóly közelében. Akkor egy teherautóról, vélhetően műszaki meghibásodás miatt – minden bizonnyal a teherautó hidraulikus karja tört el –, több tonna föld zúdult a műszakvezetőre. A teherautó vezetője a szemtanúk szerint még hátra is kiabált a baleset bekövetkezte előtt, hogy "így jó lesz, főnök?"

Nemcsak a halálos balesete miatt büntették már az M6-os építőit. Augusztus 14-én azért kapták a legmagasabb, 10 millió forintos bírságot a bányakapitányságtól, mert az hiába tiltotta meg a munkát a július 24-én beomlott – majd augusztus elején tovább omlott – és a még ép alagutaknál is, a kivitelező mégis dolgoztatott. Sőt, az egyik alagútban július végén egy munkásra rá is dőlt egy vasbetonháló, a férfit életveszélyes sérülésekkel kellett kórházba szállítani.