Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb ötmillióra büntették a halálsztráda építőit

2008.09.17. 10:12
Csaknem ötmillió forintos munkavédelmi bírságot szabott ki a munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszain – írja a teol.hu, Tolna megyei online lap. Az eddig három ember halálát követelő sztrádaépítésen több mint nyolcvan szabálytalanságot találtak. Az utat építő céget korábban már tízmillió forintra büntették, mert a júliusi alagútomlás után egy tiltás ellenére is dolgoztatta munkásait.

Újabb büntetést szabtak ki az eddig botrányosan épülő M6/M60-as autópálya kivitelezőjére. Az osztrák Strabag és a francia Colas alkotta MCG konzorcium által mai értéken számolva 266 milliárd forintért épített és ppp-konstrukcióban harminc évig üzemeltetendő sztráda egy alagutas szakasza eddig kétszer omlott be, az építkezésen emellett már három halálos baleset történt.

Nyolcvan szabálysértés

A munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség arról tájékoztatta a teol.hu-t, hogy az autópálya eddigi építésének vizsgálatai során már nyolcvan szabálysértési eljárást indítottak, és közel egymillió forint büntetést szabtak ki. A sztrádán a Tolna és Baranya megyei felügyelők hetente többször is ellenőrzéseket tartanak.

"Több, mint 30 hiányosság megszüntető határozatot hoztunk, amelyben közel 80 pontban intézkedtünk szabálytalanságok megszüntetésére. Ezen intézkedések között a törött szélvédőktől a munkavédelmi felszerelések hiányáig sok mindent találunk. Tizenkét felfüggesztő határozatot is kiadtunk, amelyekben munkaeszközök használatát, tevékenységek végzését, valamint 50 munkavállaló foglalkoztatását tiltottuk meg" – mondta Wágner Béla, a felügyelőség dél-dunántúli igazgatója a megyei online lapnak.

Rendőrségi vizsgálatok

Az országos felügyelőség szóvivője, Gedeon András, az Indexnek korábban azt nyilatkozta: az első, még júniusban történt halálos baleset körülményeinek a vizsgálata során halált okozó gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt feljelentést tett, így az ügyet a rendőrség is vizsgálja. A felügyelőség emellett kezdeményezte a halálos baleset szenvedett férfi munkáltatójának megszüntetését a cégbíróságon – miután az elérhetetlennek bizonyult a munkaügyi felügyelők számára –, emellett amiatt a baleset miatt egy embert eltiltottak a munkavégzéstől.

A júniusi után júliusban történt újabb halálos baleset, akkor Himesháza és Székelyszabar között egy tolató földmunkagép ütött el egy munkást. A teol.hu-nak Wágner Béla azt mondta, ebben a két esetben nagy a valószínűsége, hogy nem a felügyelőségnél fejeződik be az eljárás.

'Így jó lesz, főnök?'

Legutóbb múlt csütörtökön halt meg egy munkás Bóly közelében. Akkor egy teherautóról, vélhetően műszaki meghibásodás miatt – minden bizonnyal a teherautó hidraulikus karja tört el –, több tonna föld zúdult a műszakvezetőre. A teherautó vezetője a szemtanúk szerint még hátra is kiabált a baleset bekövetkezte előtt, hogy "így jó lesz, főnök?"

Nemcsak a halálos balesete miatt büntették már az M6-os építőit. Augusztus 14-én azért kapták a legmagasabb, 10 millió forintos bírságot a bányakapitányságtól, mert az hiába tiltotta meg a munkát a július 24-én beomlott – majd augusztus elején tovább omlott – és a még ép alagutaknál is, a kivitelező mégis dolgoztatott. Sőt, az egyik alagútban július végén egy munkásra rá is dőlt egy vasbetonháló, a férfit életveszélyes sérülésekkel kellett kórházba szállítani.