Bernadett
0 °C
4 °C

Elégtelen a verseny az energiaszektorban

2006.02.17. 08:23
Az Európai Bizottság szerint elégtelen az EU energiapiacának liberalizációja, ezért kilátásba helyezte, hogy pereket indít a monopóliumok megtörése érdekében, írta a Napi Gazdaság.
Hat évvel azt követően, hogy az Európai Unió elhatározta az energiapiac liberalizációját, még mindig nem alakult ki igazi verseny, a nagyobb cégek továbbra is visszaélnek piaci dominanciájukkal.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja emiatt eljárások indításával fenyegette meg a tagállamok egy részét, amiért késlekednek átültetni nemzeti törvénykezésükbe a vonatkozó irányelveket, és részben a monopóliumokat, amelyek erőfölényük birtokában akadályozzák a versenytársak piacra jutását.

Nemhogy a nemzetközi konkurencia, de még az illető ország többi cége sem tud labdába rúgni a domináns szolgáltató mellett, gyakori az összefonódás az energiaszolgáltató és a hálózat tulajdonosa között. Márpedig amíg nem garantálják a tisztességes versenyt, addig az árak letörésére sem lehet számítani.

Az árakat nem a verseny alakítja, amit az is mutat, hogy a gázárakat a kőolajárakhoz rögzítik. Kroes erőteljesen fogadkozik, hogy véget vet ennek a gyakorlatnak, amelynek egyaránt kárát szenvedi az EU versenyképessége és a kis- és nagyfogyasztók többsége. Már a közeli hetekben kiküldik az érintett monopóliumoknak a figyelmeztető levelet, és ha nem kapnak kielégítő magyarázatot, akkor perre kerül sor.

Mindazonáltal Kroes bízik abban, hogy a fenyegetésnek meglesz a foganatja, mint mondta, jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni... Brüsszel felülvizsgálja a gázszolgáltatók hosszú távú szerződéseit is. Németországban az új piaci szereplők nehezményezik, hogy elzárják előlük azokat a gázvezetékeket, amelyeken Oroszországból érkezik energia. Franciaországban is sok bírálat éri a piacot uraló két céget, a Gaz de France-t és az Électricité de France-t.