Piroska
3 °C
3 °C

Választ várnak Máditól a sikerdíj-ügyben

2002.02.28. 10:03
Az MSZP felszólította Mádi Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, hogy tisztázza, mi köze van ahhoz a magáncéghez, amely az állam által működtetett beruházásszervező társaság, az ITDH alvállalkozójaként sikerdíjat szed olyan feladatokért, amelyeket az állami cégnek ingyen kellene elvégeznie - írja a Népszabadság.
Egy januári nyíregyházi kampányrendezvényen tett bejelentés utólag kellemetlennek bizonyulhat Mádi László fideszes parlamenti képviselőnek, mivel a szocialisták nyilvánosan kérdéseket tettek fel annak hátterével kapcsolatban. Mádi arról beszélt az eseményen, hogy kormányzati szinten előrehaladott tárgyalások folynak egy kínai befektető nyíregyházi ipari beruházásáról. Az esernyőket, szöveteket, műszálas és nejlonanyagokat gyártó cég nagyjából 400 millió forint befektetéssel üzemet szándékozik építeni - közölte az államtitkár.

Sikerdíj évekig

Mádi László
A Népszabadság utóbb kiderítette, hogy a kínai befektetőt és a nyíregyházi önkormányzatot egy magáncég, az EN-COOP Kkt. hozta össze egymással és ezért, pontosabban szerződés létrejöttért sikerdíjat követelt. Ez havi 150 ezer forint fix díjon felül a befektető által megvásárolt telek alapárának 5 százalékát, illetve ha ennél drágábban sikerül üzletet kötni, a különbözet 25 százalékát jelentette. Az EN-COOP három éven át magának követelte volna az önkormányzat e befektetés után szerzett adóbevételének 5 százalékát, még akkor is, ha a helyhatóság az adó befizetését amúgy elengedné.

Dávid elismerte

A közvetítő cég az állami kézben lévő Magyar Kereskedelemfejlesztési és Beruházási Közhasznú Társaság (ITDH) alvállalkozója. A nonprofit alapon működő ITDH feladata azonban éppen az lenne, hogy - természetesen ingyenesen - összehozza a befektetőket a lehetséges magyar partnerekkel, így például az önkormányzatokkal. Az EN-COOP a rendszerbe beépülve sikerdíj fejében végezte volna a közvetítést - ismerte el a Népszabadság kérdésére Dávid Béla, a Kkt. üzletvezetője, aki a Kancelláriával szerződésben álló Millenáris Programiroda Kulturális Közhasznú Társaság felügyelőbizottsági tagja.

Elhatárolódás és csönd

Az ITDH a megjelent hírek hatására közleményben határolódott el attól, hogy alapfeladatának ellátásáért egy magáncég sikerdíj szedésével próbálkozott. Mádi László viszont nem volt hajlandó reagálni a nyíregyházi szocialisták által mondottakra. Skultéti Vilmos, az ITDH vezetője korábban, amikor a Népszabadság újságírója felvetette, hogy Dávid Béla a nonprofit szervezet által Magyarországra hozott befektetők kiközvetítéséért sikerdíjat szed, először csodálkozott, majd visszakérdezett: "Ilyeneket csinálna a Béla? "

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!