Szilvia
5 °C
16 °C

Kinyírnák a lakásmaffiát

2007.02.23. 08:25
Gyengülhet a lakásmaffia és nehezedhet a cégfantomizálók dolga, ha a jogi képviselők közvetlenül ellenőrizhetik ügyfeleik személyi adatait a központi nyilvántartásokban. Az ügyvédek és a közjegyzők az online ügyfélkontrollal kiszűrhetik majd a gyanús szerződéseket, és így megakadályozhatják a visszaéléseket az igazságügyi tárcánál készülő előterjesztés szerint. A leendő jogszabály megbízhatóbb jogászi közreműködésre ad lehetőséget, egyúttal növeli is a jogi képviselők felelősségét.

Az ingatlanokkal és a cégek nyerészkedéscélú eltüntetésével kapcsolatos jogsértéseket tipikusan okirat-hamisítással követik el. Ingatlanügyleteknél például sokszor adhat okot bizalmatlanságra egyik-másik adat, illetve a makulátlannak tűnő okiratok ellenére is gyanút kelthetnek az ügyfelek. Kételyei támadhatnak az ügyvédnek a cégalapításkor, üzletrész-átruházáskor is. Ezekben az esetekben meggyőződhet ügyfele adatainak valódiságáról a javaslatban rögzített adatvédelmi előírások érvényesítésével.

Így köteles írásban tájékoztatni a felet az ellenőrzés lehetőségéről, céljáról és arról is, hogy adott esetben meg kell tagadnia a közreműködést. Megtagadási kötelezettsége lesz például, ha kiderül, hogy a bemutatott igazolvány elvesztését bejelentették, de az már nem szerepel a nyilvántartásban, hogy meg is találták volna. Ha az ügyfél nem adja hozzájárulását a kontrollhoz, akkor az ügyvéd csak a bemutatott igazolvány érvényességét ellenőrizheti.

A személyi adatok ellenőrzése az ügyvédnek lehetőség, a közjegyzőnek azonban kötelezettség. Neki valamennyi okirat elkészítése alkalmával meg kell győződnie a fél személyazonosságáról. Ha pedig a nyilvántartásokban szereplő adatok nem egyeznek az ügyfél igazolványában található adatokkal, vagy az igazolvány érvénytelen, meg kell tagadnia a közreműködést.

Sok a manipuláció a vállalat székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként megjelölt ingatlanokkal. Ezért cégalapításkor a jogi képviselőknek, az ügyvédnek, a közjegyzőnek e körben is tájékozódni kell majd az ingatlan- és cégnyilvántartásból. Így kivédhető, hogy a társaságot nem létező címre jegyezzék be, esetleg egy hajléktalanszálló vagy olyan alkalmatlan apró lakás legyen a székhelye, ahol már tíz-húsz vállalkozás "tevékenykedik". A javaslat a közeljövőben kerülhet a kormány elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?