Piroska
-2 °C
5 °C

Lengyel olajszerződés maffiagyanús magyar céggel

2003.11.03. 11:24
A Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat (PGNiG) megállapodást írt alá az ukrán NAK Naftohaz és a Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gaz (ETG) cégekkel évi 2 milliárd köbméter földgáz szállításáról; a két céget a nemzetközi sajtó az orosz maffiával hozta összefüggésbe - írta hétvégi, ünnepi számában a Gazeta Wyborcza.
A legnagyobb példányszámú lengyel napilap jelentése szerint a megállapodást október 28-án írták alá Budapesten. A szerződött mennyiség nagyságát érzékelteti, hogy az összes lengyel földgázimport évi 8-9 milliárd köbméter. A gáz tulajdonosa az Eural TG, a szerződés végrehajtásáért viszont a Naftohaz Ukraina felel.

Egy címen az orosz maffiával

A Gazeta Wyborcza - a Vedomosztyi című orosz üzleti napilapra hivatkozva - azt írta, hogy az ETG 2002 decemberében Csabdi Fejér megyei községben jött létre mindössze 12 ezer dollár alaptőkével, amelyet három ismeretlen román és Zeev Gordon izraeli állampolgár fizetett ki. A cégbejegyzés napján az orosz Gazprom óriásvállalat ezt az ismeretlen kis céget azzal a joggal ruházta fel, hogy megállapodást köthet az ukrán Naftohazzal hatalmas mennyiségű türkmén földgáz ukrajnai tranzitjára vonatkozóan.

A lap szerint Zeev Gordon Tel-Avivban ugyanazon a címen van bejelentve, mint a Highrock Properties nevű cég, amely Igor Fiserman, a hírhedt szolncevói orosz maffiához tartozó üzletember tulajdona. Fiserman a szolncevói maffia főnökének tekintett Szemjon Mogiljevics ("Szeva") közeli munkatársa. Mind Fiserman, mind Mogiljevics neve szerepel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által leginkább keresett bűnözők listáján.

Százmilliós nyereségek

A gyanú szerint 150 millió dollárt sikkasztottak el egy amerikai cégtől. Ez a pénz cégek hálózatán keresztül világszerte különböző, köztük nem kis részben magyarországi bankszámlákra vándorolt - írta a lengyel lap.

Az ETG vezérigazgatója Knopp András - írta a lap -, aki kulturális miniszterhelyettes volt a rendszerváltozás előtti magyar kommunista kormányokban, majd a 90-es években a Reemtsma dohánykonszern képviselője lett a szovjet utódállamokban.

Az ETG-nek nincsenek saját gázvezetékei, csupán számlákat állít ki a tranzitért, amiből évi 130 millió dollárra becsült hasznot húz - írta a Gazeta. Ha a gázt Nyugatra adja el, tényleges haszna elérheti az egymilliárd dollárt is.

Tagadnak

A PGNiG a Gazeta cikkére reagálva közölte, hogy hivatalos, független szakértők által ellenőrzött adatok szerint az ETG "hiteles partner". Marek Kossowski, a PGNiG elnöke mindazonáltal bejelentette, hogy vállalata a két partnercéghez fordult a lap által közölt vádak tisztázása végett. A PGNiG rendelkezésére álló dokumentumokból - tette hozzá Kossowski - nem vonható le olyan következtetés, hogy az ETG jogsértő tevékenységet folytatott volna, és a Budapesten aláírt megállapodást bármilyen veszély fenyegetné. Ha viszont - mondta varsói sajtóértekezletén - mégis beigazolódnának a lap vádjai, fontolóra vennének megfelelő intézkedéseket, még pedig nemcsak a PGNiG igazgatóságán belül, hanem szélesebb körben is.

Knopp András a PGNiG-nek küldött nyilatkozatában cáfolta a Gazeta Wyborcza jelentését. "A cégünk elleni alaptalan állítások és vádaskodások csupán megismétlik azt a rágalomhadjáratot, amely a tömegtájékoztatási eszközökben az elmúlt hónapokban megjelent. Mindezeket a bizonyítékokat nem egyszer cáfoltuk, és az Eural többször követelte ezeknek a cáfolatoknak a közzétételét" - írta az ETG elnöke. Knopp szerint az ETG regisztrációja minden tekintetben törvényes volt, amit a White and Case amerikai jogi tanácsadó cég idei nyári ellenőrzése is megerősített.