Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Egymás magazinjait olvassák a nők és a férfiak

2003.04.29. 12:55
Aránylag sok férfi olvas női magazint és viszont, mindkét nemből az érettségizettek kíváncsiak igazán a másiknak szánt lapokra - derül ki a Gfk Hungaria felméréséből.
A női és férfi lapok, nevükkel ellentétben egyáltalán nem egyneműek. A női lapok olvasóinak egy hetede, míg a férfiaknak szóló magazinok fogyasztóinak egynegyede a másik nem soraiból kerül ki. Többek között ezt tárja fel a nyomtatott és elektronikus sajtó piackutatási eredményeit tartalmazó "Nemzeti Médiaanalízis" című tanulmány, a legutóbbi, tavalyi második félévi adatok alapján.

A tanultak szeretnek kalandozni

A férfi magazinokat olvasó nők között erősen felülreprezentáltak az érettségizettek. Ugyanis a férfi magazint olvasó nők közel fele érettségizett, míg a teljes népességből csak 23 százalék rendelkezik középfokú végzettséggel. A női lapokat forgató férfiak több mint fele érettségizett vagy diplomás. Ennek megfelelően kisebbséget alkotnak a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek.

Inkább a fiatalok

Ha a korcsoportokat nézzük, akkor az látható, hogy leginkább a 30 évesnél fiatalabb nők érdeklődnek a férfiaknak szóló témák iránt, legkevésbé pedig az 50 évesek és idősebbek. A női lapokat olvasgató férfiak legnagyobb része a 18-29 év közötti, és itt is 50 felett csökken meredeken az érdeklődés.

Figyelemre méltó, hogy mind a férfi, mind a női lapot olvasók között alulreprezentált az egy fős háztartásban élők száma. Adódik a következtetés, hogy a férfi lapokat olvasó nők elsősorban a férfiak által megvásárolt lapokba nézik át, és a helyzet fordítva is érvényes.