Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Újraindul a magyar tengeri hajózás?

2003.02.13. 15:58
A Pannon Sun 4625 tonna hasznos hordképességű tengerjáró hajó 12 fős magyar személyzettel szerdán elindult első útjára a Fekete-tengeri Iljicsevszkbe, ahol gyapotot vesz fel - mondta el, Somlóvári László, a Magyar Hajózási Rt. (Mahart) vezérigazgatója az MTI-nek. A cégnek el kell adnia az orosz államadósság fejében kapott hajókat, de a társaság néhányat megtartana, sőt két hajót már forgalomba is helyezett.
A vezérigazgató közölte: az oroszországi Temrjuk kikötőjében a napokban átvették az orosz államadóság fejében beszerzett, mintegy 1,2 milliárd forint értékű ötödik tengerjáró hajót, melynek jövőbeni kihasználását már áruszállítási szerződések biztosítják. Somlóvári László, elmondta: a Mahart az orosz államadósság fejében a múlt év októberében vette át a Pannon Star-ra keresztelt, 4600 tonna hordképességű első, mintegy 1,2 milliárd forint értékű tengerjáró hajót. "Így amennyiben a kormány jóváhagyja a Mahart elképzelését, átmenetileg újraindulhat a magyar tengeri fuvarozás" - tette hozzá a vezérigazgató.

Még nincs döntés

Somlóvári László közölte: még nem született meg a jóváhagyó kormánydöntés. Egy korábbi határozat viszont érvényben van, amely megszüntette a magyar tengerhajózást, mivel akkor úgy vélték, hogy budapesti központtal nem lehet gazdaságosan üzemeltetni kereskedelmi flottát.

A hajókat el kell adni

Az orosz államadósság ellentételezéséről szóló másik kormányhatározat arra kötelezte a hajótársaságot, hogy az adósság fejében kapott öt orosz építésű hajót a Mahart azonnal értékesítse és a vételárat 30 napon belül fizesse be a költségvetésbe. Ez három hajó esetében a korábbi években már megtörtént, míg kettőnél a Mahart megpróbálja az üzemeltetést.

Egymillió dolláros költség

A Pannon Star 2000-ben készült el az asztrahanyi hajógyárban. A múlt év októberi átvételéig mintegy egymillió dollár kikötő bérleti, és őrzési kiadása volt a Mahartnak. A társaság engedélyt kért az ÁPV Rt.-től, hogy átvegye és egy ideig üzemeltesse, mivel az ebből származó bevétel csökkentené az eddigi ráfordításait. A vezérigazgató elmondta, hogy szeretnék még legalább két évig működtetni a két hajót. Az egyenként mintegy 6 millió dollár értékű hajók csaknem 8 éves üzemeléssel tudnák kitermelni árukat.

Privatizáció idén

Somlóvári László szerint a két tengerjáró hajó sorsa függ a hajótársaság idén várható privatizációjától. Az október óta folyamatosan pozitív eredménnyel üzemelő Pannon Star ömlesztett-, zsákos-, darabárút, és konténert szállít elsősorban a Földközi- az Északi tengeren. A napokban átvett Pannon Sun elkészülte után azonnal munkába állhatott, és rövid európai fuvarozás után, 1-2 hét múlva Antwerpenből áthajózik az Atlanti óceánon, ahol Észak- és Dél Amerikában, valamint a Karibi tenger térségében fog elsősorban konténereket és ömlesztett árukat szállítani - hangsúlyozta a vezérigazgató.  • Eladnék
  • Hírek