Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Vízibusszal a belvárosba

2005.04.05. 08:16
Érvényes, ám sikertelen volt a Mahart Passnave privatizációja, az egyetlen jelentkező árajánlata ugyanis nem ütötte meg a kiíró ingerküszöbét. Rövidesen újabb pályázatot írnak ki a cégre, amelynek tavalyi bevétele meghaladta a kétmilliárd forintot.
Érvényes, de sikertelen volt a Mahart Passnave Személyhajózási Rt. 51 százalékos Mahart-részvényeinek értékesítésére kiírt nemzetközi pályázat - tudtuk meg. A tenderre csupán a Masped-Európa konzorcium jelentkezett, ám e társaság árajánlata nem ütötte meg az ajánlatkérő ingerküszöbét, így rövidesen újabb pályázatot írnak ki.

Az igazi hajózási szezon még nem kezdődött el, de már egy hete elindultak a Mahart Passnave Személyhajózási Kft. budapesti városnéző (Duna Corso) hajói a Dunán - mondta Kovács Zoltán, a cég ügyvezetője. Rövidesen útra kelnek a további belföldi kiránduló járatok is, amelyek Visegrádra, Esztergomba viszik az utasokat, s április 8-án elindul az első Bécs-Budapest között közlekedő szárnyashajójárat is. A tavalyi sikeres járatindítás után idén már nemcsak a hétvégeken, hanem menetrend szerint közlekednek majd szárnyashajók Budapest és Esztergom között, Nagymaros és Visegrád érintésével.

Indul a belvárosi járat

További újdonság, hogy májustól közvetlen hajójárat köti össze a Vigadó teret a Margitszigettel, vagyis a cég bekapcsolódik a tömegközlekedésbe, ami azért is lehet ígéretes, mert az ügyvezető szerint a BKV Rt. áraival versenyképes összegért szállítják az utasokat. A menetrend szerinti bel- és külföldi járatok mellett rendezvényhajókat is üzemeltetnek, amelyek forgalma most, az esküvői szezon kezdetével lendül fel. A vállalat ezen a területen is tovább szélesíti szolgáltatási palettáját, a nyár során Soltra és Kalocsára úgynevezett programhajókat indít, amelyek szárnyashajók lesznek. Mindezeken túl az idei ifjúsági és jövőre a felnőtt úszó-EB ideje alatt a vállalat szállítja majd a rendezvény vendégeit a Duna-pari szállodák és a margitszigeti sportuszoda között.

A 32 járművet - közülük kilenc szárnyashajót - üzemeltető Mahart Passnave bevétele 2004-ben meghaladta a kétmilliárd forintot. (A cég két év alatt körülbelül 300 millió forintot fordít a hajók belső terének felújítására, s az összeg rendelkezésre áll - jegyezte meg Kovács). Az említett bevétel körülbelül 40 százaléka a dunai, tiszai kikötői szolgáltatásból folyt be, a fennmaradó rész a hagyományos, a szárnyas- illetve a rendezvényhajó-szolgáltatásból, illetve a társaság turisztikai vállalkozásából származott. Idén 10 százalékos bevételnövekedésre számít az ügyvezető, s legalább hasonló mértékű bővülés várható a nyereség terén is.