Auguszta
-3 °C
2 °C

Szokatlanul nagy többlet a költségvetésben

2008.05.20. 15:17
A hagyományt felrúgvan azért lesz nem is kicsi többlet a költségvetésben májusban, mert a május 1-jei hosszú hétvége miatt a közszférában durván 80 milliárd forintnyi bér kiutalását már április végén elindították. Hiába a PM által prognosztizáltnál eddig mindig jobb havi egyenleg, a tárca valamiért még mindig nem vitte lejjebb az éves hiánytervet.

Nem szokott gyakran előfordulni, hogy a költségvetés havi egyenlege többletet mutasson, ha összejön, az is inkább decemberben, amikor az adófeltöltésnek köszönhetően az adóbevételek többszörösen meghaladják az időarányos mértéket. A költségvetési kiigazítás nyomán tavaly már nemcsak az év utolsó hónapjában volt több bevétele a kiadásoknál a büdzsének, 2007. áprilisban és júliusban is szufficites volt a szaldó a negyedéves áfabefizetés miatt. Olyan azonban, hogy májusban többletet mutasson az államháztartás havi egyenlege, még nem volt. De most lesz, ezt jelzi előre a Pénzügyminisztérium, méghozzá nem is néhány milliárdon fog múlni: a ma kiadott prognózis szerint 88 milliárdos szufficit alakulhat ki ebben a hónapban.

Ez nemcsak a múltbeli tapasztalatok alapján tekinthető meglepetésnek, hanem azért is, mert a kormány döntése miatt éppen most, májusban fizették ki visszamenőlegesen a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjhoz kötött szociális juttatásokat az érintetteknek, ami durván 40 milliárd forintos kiadást jelent. Így pedig pláne feltűnő, hogy több lesz a bevétel ebben a hónapban, mint a kiadás.

Ennek magyarázata főként az, hogy a május 1-jei hosszú hétvége miatt a költségvetési szférában már áprilisban elindították az alkalmazottak bérének utalását. A tervezettnél sokkal nagyobb körben így jártak el a hivatalok, így ez a normál esetben májust terhelő kiadás áprilisban merült fel. A pénzügyi tárca tájékoztatása alapján a korábban gondoltnál hozzávetőleg 80 milliárd forinttal több bérkifizetést hoztak előre a közszférában.

Óvatosak, megfontoltak

Az év lezárt négy hónapjában lényegében mindegyikben jobban alakult a havi szaldó a PM által előrejelzettnél. (Áprilisban 1 milliárddal lett rosszabb, ám - mint említettük - sok tízmilliárdos kifizetés előrehozása történt a múlt hónapban, vagyis ettől meg kellene tisztítani az egyenleget, így pedig a tervezettnél jóval jobb a szaldó.) Most a féléves hiányprognózist vitték lejjebb a József nádor téren, 70 milliárddal kisebb, 732 milliárdos féléves deficitet várnak most. Mindezek fényében még mindig furcsa, hogy ahogyan az év eddigi részében, úgy most sem változtatott a PM az egész éves hiányterven.

Eddig átmeneti tényezőkkel indokolták a vártnál jobban alakuló államháztartási folyamatokat, négy egymást követő hónap kedvező folyamatait azonban nem lehet átmenetinek mondani. Lapunk kérdésére Keller László államtitkár azzal indokolta a lényegében változatlan, 1100 milliárdot kevéssel alulmúló deficitelőrejelzést, hogy továbbra is kellően óvatosan kell elkészíteni a prognózisokat.

Mindenestre lapunk meglátása szerint nem lenne meglepő az eddigi havi szaldók láttán, valamint a jegybank által kiadott első negyedéves pénzügyi számlák alapján, hogy idén az államháztartási deficit jobb lesz a célnál: a GDP-arányos hiányszám hármassal kezdődhet. Már amennyiben a kormány az év második felében nem lazít a gyeplőn.