Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nyugat-Európába is exportálhatnak makói földgázt

2008.05.07. 11:38
Az amerikai Exxon Mobil, a kanadai Falcon Oil & Gas és a magyar Mol olajtársaság esetleg Nyugat-Európába is exportál a makói földgázból 2012 után, idézte a Falcon vezérigazgatóját, Marc A. Brunert a Bloomberg hírügynökség szerdán.

A vezérigazgató közvetlenül szerbiai és ausztriai kivitel lehetõségét említette, de megjegyezte, hogy a makói földgázvagyonból elvileg majdnem három évig lehetne fedezni Németország teljes földgázszükségletét. Az eredeti remények szerint a makói árok viszont elvileg legalább száz évre biztosíthatja Magyarország földgázszükségletét. Lehetséges az export, ha az Exxon, a Mol és a Falcon technológiája mûködni fog. Bízunk benne, hogy a válasz erre a kérdésre: igen. Az egész EU számára nagyon egészséges ez a dolog – idézte Brunert a hírügynökség.

A Bloomberg megkérdezte az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivõjét, mit szólnak e fejleményekhez, de a szóvivõ azt mondta, nem ismerik a makói vállalkozást, ezért semmit sem tudnak mondani róla, írta a Bloomberg.

A kutak fúrása Makó térségében várhatón 24 milliárd dollárba kerül, a kapcsolódó vezetékek 28 milliárd dollár körüli beruházást igényelnek, emlékeztetett a hírügynökség. A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. csökkentette elõrejelzését a Magyarországon, Makó térségében kitermelhetõ földgáz mennyiségére. A legjobb esetben, azaz 50 százalékos termelési eséllyel számolva a cég most 43,9 billió köbláb (1,2431 billió köbméter) kitermelhetõ tartalékra számít. A korábbi becslés 54,9 billió köblábra szólt. A becslések a kitermelés lehetõségére szólnak, a kitermelés gazdaságosságát nem mérték. Az új becslés a független RPS Scotia földtani kutató cég felmérése alapján készült, közölték a Falconnál kedden. A felmérést az RPS Scotia március 31-én zárta.

Ha sikerül, 4 év múlva jöhet gáz

Sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmezõ-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható, mondta Áldott Zoltán, a Mol kutatási-termelési ügyvezetõ igazgatója április közepén. A Falcon Oil & Gas Ltd. és magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj és Gázkutató Kft. április 10-én fejlesztési és kitermelési megállapodást kötött az amerikai Exxon Mobil olajtársasághoz tartozó Esso Exploration International Ltd.-vel. A megállapodás a Falcon makói kitermelési engedélyes területének 75 százalékára vonatkozik. A meghatározott terület meg nem osztott 33 százaléka a Falconé marad, 67 százaléka az Exxon Mobilé, a területet ezentúl az Exxon Mobil üzemelteti, közölték a Falconnál.

A Falcon 25 millió dollárért vált meg részesedésétõl, az Exxon Mobil elsõre 50 millió dollárnyi munkaprogramot vállalt. Ha ez sikeres lesz, és tovább lépnek a következõ fázisba, az Exxon Mobil további 50 millió dollárt fizet a Falconnak, és 100 millió dolláros további munkát vállal. Ha az Exxon Mobil nem tartja érdemesnek folytatni a munkát a bevezetõ fázis után, akkor a részesedése visszaszáll a Falconra. A második értékelési program befejezése után, ha az Exxon Mobil folytatni akarja a munkát a fejlesztési szakaszban, akkor újabb 75 millió dollárt fizet a Falconnak, ellenkezõ esetben a részesedés szintén visszakerül a Falconhoz.

Beszállt a Mol

Az Exxon Mobil kikötötte a jogot, hogy a részesedése felét átadja a Mol Nyrt.-nek. Ennek megfelelõen a Mol április 11-én megszerezte az ExxonMobil részesedésének 50 százalékát. Ezzel együtt a Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) egyszersmind megállapodást írt alá közös kutatási program indításáról a Mol Makói árokban lévõ 106. és 107. kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek abban, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekbõl.

A nem konvencionális módszerekkel kitermelhetõ szénhidrogének azért érdeklik a társaságokat, mert a világpiaci árak már a nehezebben felszínre hozható energiahordozókat is érdemessé teszik a kitermelésre. Ehhez azonban hordónként 100 dollár feletti olajár szükséges, mondta Áldott Zoltán. Hozzátette: a cél az, hogy a kiderüljön, van-e a föld alatt annyi gáz, amit gazdaságosan ki lehet termelni, és a kitermelés kockázata összevethetõ-e a Mol által már mûvelt területekével. A kitermelést ugyanis csak akkor érdemes megkezdeni, ha kereskedelmi mennyiségû gázt gazdaságosan és folyamatosan a felszínre lehet hozni.

A Falcon tavaly nyár óta keresett partnert a magyarországi földgázkutatásaihoz, miután a tavalyi elsõ félévben lezárta a munkák elsõ fázisát. A Falcon többek között a Mollal, az ExonMobillal, a Conocóval, a német RWE-vel és más, kisebb cégekkel folytatott megbeszéléseket. A Mol számára még egy igazgatósági helyet is felajánlottak. Elsõsorban szakmai tevékenységet, szolgáltatásokat és a piacok elérését remélik a partnertõl.

Tavaly befejezték a kutatási területükön nem hagyományos földtani szerkezetben (BCGA) a kutatási módszer megvalósítását, hat kutat fúrtak, meghatározták a gázvagyon-készletet és megépítették a gyûjtõvezetékeket. A TXM Kft. tavaly májusban kapta meg a magyar hatóságoktól a kitermelési engedélyt. Az egyik legismertebb nemzetközi készletelemzõ, a Scotia szerint a készlet meghaladhatja az 1500 milliárd köbmétert.

Az engedély kiadása után közölték, hogy kitermelhetõ olaj- és gázmezõre bukkantak a Magyarcsanád-1 számú kutatókútnál, Endrõd térségében. Az elsõ próba napi 337 hordó könnyûolajat és napi 21 ezer köbméter földgázt adott. A Magyarcsanád-1-nél talált, természetesen folyó endrõdi olajzóna új dimenziót ad a munkánknak, mivel a magyarországi feltárási programunk kiterjed az olajra is - mondta akkor a Falcon elnök-vezérigazgatója, Marc A. Bruner. A Magyarcsanád-1 kút a Falcon makói koncessziós területének déli részén van.