Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Romlik az egyensúly

2002.08.05. 15:10
A GKI Rt.-nek a K&H Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén a világgazdasági feltételek a korábban vártnál kedvezőtlenebbek és bizonytalanabbak. A magyar gazdaság dekonjunkturából való kilábalása lassú, s az egyensúly romlása kíséri. Rendkívül gyorsan emelkedik a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása. Az infláció júniusban átmenetileg 5% alá csökkent, de a II. félévben emelkedni fog.
Az Egyesült Államokból kiindult legújabb tőzsdeválság, az EU-országok gyenge üzleti várakozásai a korábban reméltnél rosszabb világgazdasági környezetet nyújtanak a magyar gazdaság szamara.

Tovább nő az építőipar

A hazai ipari termelés az év első öt hónapjában gyakorlatilag stagnált, ezen belül májusban több mint 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az ipari export valamelyest nőtt, de májusban ugyancsak mérséklődött, a belföldi értékesítés pedig szinte minden hónapban elmaradt a tavalyitól. Változatlanul rendkívül gyorsan (öt hónap alatt több mint 25%-kal) emelkedik az építőipar teljesítménye, s a május végi rendelésállomány is több mint 20%-kal nagyobb volt a tavalyinál. Ugyancsak gyors fejlődés várható a kereskedelemben, a távközlésben és az ingatlan-szektorban.

Gyorsan emelkedő jövedelmek

A választási évet a lakossági jövedelmek gyors növekedése jellemzi. Az első öt hónapban a bruttó keresetek a versenyszférában 14,5%-kal, a költségvetésiben 29%-kal emelkedtek, a reálkeresetek pedig átlagosan több mint 11%-kal nőttek. Az őszi közalkalmazotti keresetemelés következtében év egészében is hasonló ütem várható. A nyugdíjak reálértéke a 19 ezer forintos egyszeri kiegészítést is figyelembe véve mintegy 13%-kal javul. A munkanélküliségi ráta ősz óta tapasztalható romlása megállt, az év során azonban inkább romlás valószínű. Az infláció júniusban - részben egyszeri tényezők hatására - 5% alá csökkent, a II. félévben azonban - többek között a benzin jövedéki adójának emelése, a gyorsan bővülő kereslet hatására - némi emelkedés valószínű.

Magas hiány

Az államháztartásban egyszerre kell eleget tenni a korábbi kormány eredeti, illetve a választások előtt és után hozott pótlólagos kiadásnövelő döntéseinek és az új kormány vállalásainak. A GKI Rt. előrejelzése szerint az EU módszertanát közelítő módon számított államháztartási hiány 2002-ben a GDP 6,5%-a, igen magas lesz.

A külkereskedelem bővülése elmarad a tavalyitól, de ezen belül egyelőre folytatódik az a tendencia, hogy a kivitel növekedési üteme gyorsabb a behozatalénál. Ez elsősorban a dekonjunktúra elhúzódásának, az üzleti beruházások csökkenésének a következménye. Az év során az import gyorsuló növekedése valószínű. A külkereskedelmi mérleg hiánya május végéig 400 millió euróval kisebb, a folyó fizetési mérlege viszont 800 millió euróval nagyobb volt a tavalyi első öt havinál. Az év egészében az áruforgalmi mérleg hiánya kb. 5 milliárd euróra, a folyó fizetési mérleg deficitje pedig mintegy 2,5 milliárd euróra (a GDP 3,8%-ara) no. A májusig összesen mintegy 0,4 milliárd eurós működőtőke-beáramlás messze nem fedezi a folyó fizetési mérleg öt havi hiányát. A külföldi pénzügyi befektetések állománya magas.