Szilárda
-4 °C
3 °C

Megbillen a makrogazdasági egyensúly?

2002.09.04. 10:30
Az idei második negyedévben 3,1 százalékkal nőtt a GDP, ami jobb az előző három hónapnál, ám csaknem egy százalékponttal elmarad az egy évvel korábbi ütemtől. A kilátásokat rontja, hogy a beruházások volumene éves szinten alig nőtt, különösen a feldolgozóipari beruházások elmaradása szembetűnő.
Az elemzők szerint az év második felében sem valószínű a GDP növekedési ütemének meglódulása, mivel a világgazdasági konjunktúra egyelőre várat magára. A kilátásokat rontja, hogy a hazánk szempontjából kulcsfontosságú német gazdaság vonakodik gyors növekedésnek indulni, így ipari exportunk sem pöröghet fel.

A kilátásokat az is rontja, hogy a nemzetgazdasági beruházások volumene éves szinten 5,1, negyedéves alapon pedig 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben.

Az elemzők rosszabbra számítottak

A növekedési adatok nem érték meglepetésként a piacot, az elemzők többsége hajszálnyival még ennél is alacsonyabb bővülési ütemet valószínűsített, az beruházások struktúrája azonban aggodalomra ad okot.

A pénzügyi tárca mindeddig kitartóan ragaszkodott ahhoz, hogy idén 172,5 milliárddal lesz magasabb az államháztartás GFS-hiánya az eredetileg tervezett 505,5 milliárd forintnál, a növekményt pedig egyértelműen az előző kormány költekező politikájának számlájára írta. Ennek megfelelően módosították az idei költségvetést a nyár közepén.

Ahhoz, hogy az alrendszerek együttes hiánya megfeleljen az EU-metodika szerint meghatározott 5,5-6 százaléknak, arra van szükség, hogy az eddig az államháztartáson kívüliként figyelembe vett tételeknél érjenek el megtakarítást.

A PM szerint tartható a tervezett deficit

Mindenesetre a minisztérium szerint továbbra is tartható az idei deficitterv. Az év első hét hónapjában a folyó fizetési mérleg kumulált hiánya 1,972 milliárd eurót tesz ki, ami időarányosan több mint egymilliárd eurós egyenlegromlást jelent, de a tavalyi éves deficitnél is több mint 500 millióval nagyobb.

Az elemzők a keddi adat hatására nem módosították éves várakozásaikat, a szakemberek többségének előrejelzéseiben továbbra is 2,8-3,0 milliárd euró éves hiány szerepel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!