Szilvia
5 °C
16 °C

Új légitársaságot alapít a Malév?

2002.02.20. 11:59
A Malév Rt. regionális légitársaság alapítását fontolgatja, amely a menetrend szerinti forgalom lehetőségeit bővítené - közölte a Világgazdaság. Egyes hírek szerint az új cég a kelet-közép-európai térségben repülne. Az új társaságban a Malév résztulajdonos lenne. A Malévnél a lap kérdésére nem kommentálták a hírt.
A Világgazdaság értesülései szerint a Malév Rt. egy új társaság alapítását fontolgatja - a légitársaságnál nem kívánták kommentálni a hírt, ám légügyi szakértők szerint a terv hasonló lehet ahhoz, amit 1991-92-ben próbáltak megvalósítani. Az akkor vázolt elképzelések szerint egy regionális légitársaság kisebb gépekkel repült volna a térség nagyobb városaiba.

Jobb kihasználtság

A terv a szakértők szerint kedvező hatással lenne a Malév utasforgalmára, illetve gépeinek kihasználtságára. E korábbi terv felújítása racionális lépés lenne azért is, mert a térségben több olyan város van, amelyből nehézkesen lehet eljutni Nyugat-Európába, illetve a tengerentúlra. Ezen segíthetne az, ha Ferihegy egy regionális gyűjtőközpont lehetne, ahova leszállnának, illetve ahonnan indulnának a térségbe menetrend szerinti járatok.

Takarékoskodás helyett új cég?

Egyes források szerint a létrehozandó légitársaságba a Malév mellett egy hazai légiközlekedési magáncég is beszállna - írja a Világgazdaság. Az bizonyos, hogy a Malév charterosztályát e lépés nem érinti. Ha valóban életre hívják az új céget, akkor az csak akkor hozhat sokat a Malévnek, ha többségi tulajdont vállal. Egyelőre nem világos, hogy egy ilyen elképzelés milyen forrásból gazdálkodható ki. Előzőleg egyetlen Malév-vezető sem jelezte, hogy ilyen terveket fontolgatnak, sőt, Váradi József vezérigazgató szigorú költségtakarékosságot vezetett be, amikor tavaly nyáron hivatalba lépett. Tavaly decemberben vázolt elképzelései szerint a céget legkorábban az idén, ám valószínűbb, hogy jövő év közepére tudják nullszaldóra hozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?