Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Új légitársaságot alapít a Malév?

2002.02.20. 11:59
A Malév Rt. regionális légitársaság alapítását fontolgatja, amely a menetrend szerinti forgalom lehetőségeit bővítené - közölte a Világgazdaság. Egyes hírek szerint az új cég a kelet-közép-európai térségben repülne. Az új társaságban a Malév résztulajdonos lenne. A Malévnél a lap kérdésére nem kommentálták a hírt.
A Világgazdaság értesülései szerint a Malév Rt. egy új társaság alapítását fontolgatja - a légitársaságnál nem kívánták kommentálni a hírt, ám légügyi szakértők szerint a terv hasonló lehet ahhoz, amit 1991-92-ben próbáltak megvalósítani. Az akkor vázolt elképzelések szerint egy regionális légitársaság kisebb gépekkel repült volna a térség nagyobb városaiba.

Jobb kihasználtság

A terv a szakértők szerint kedvező hatással lenne a Malév utasforgalmára, illetve gépeinek kihasználtságára. E korábbi terv felújítása racionális lépés lenne azért is, mert a térségben több olyan város van, amelyből nehézkesen lehet eljutni Nyugat-Európába, illetve a tengerentúlra. Ezen segíthetne az, ha Ferihegy egy regionális gyűjtőközpont lehetne, ahova leszállnának, illetve ahonnan indulnának a térségbe menetrend szerinti járatok.

Takarékoskodás helyett új cég?

Egyes források szerint a létrehozandó légitársaságba a Malév mellett egy hazai légiközlekedési magáncég is beszállna - írja a Világgazdaság. Az bizonyos, hogy a Malév charterosztályát e lépés nem érinti. Ha valóban életre hívják az új céget, akkor az csak akkor hozhat sokat a Malévnek, ha többségi tulajdont vállal. Egyelőre nem világos, hogy egy ilyen elképzelés milyen forrásból gazdálkodható ki. Előzőleg egyetlen Malév-vezető sem jelezte, hogy ilyen terveket fontolgatnak, sőt, Váradi József vezérigazgató szigorú költségtakarékosságot vezetett be, amikor tavaly nyáron hivatalba lépett. Tavaly decemberben vázolt elképzelései szerint a céget legkorábban az idén, ám valószínűbb, hogy jövő év közepére tudják nullszaldóra hozni.