Benedek
-4 °C
5 °C

Malév-akcióterv az iraki háború esetére

2003.02.13. 16:44
A Malév Rt. részletes akciótervet dolgozott ki arra az esetre, ha megindulna a támadás Irak ellen - mondta el Péter Gyöngyi a légitársaság szóvivője az MTI-nek csütörtökön. A cég az első fenyegető jelre törli az érintett járatokat.
A Malév több menetrendszerinti- és charterjárata is közlekedik a térségben. Menetrend szerint indulnak a gépek Bejrútba, Kairóba, Isztambulba, Larnacába és Tel Avivba. A charterjáratok közül háború esetén dönteni kell a monasztiri, a hurgadai, a Sarm-es-Sejki, a mombasai, az akabai és a bangkoki közlekedtetéséről.

Folyamatos kapcsolat a külüggyel

"Az első információk szerint egy esetleges támadás megindítására éjszaka kerülhet sor" - mondta. - Az első konkrét fenyegető jelzésre készen állunk az operatív intézkedések megtételére és az érintett járatok azonnali törlésére" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a légitársaság folyamatos kapcsolatot tart fenn a külképviseleteivel, a Külügyminisztériummal, és az államigazgatási szervekkel.

A háború kitörése esetén a légitársaságnál felálló válságstáb dönt majd a járatok további sorsáról, a szükséges törlésekről és a lehetséges kerülő útvonalak igénybevételéről egyaránt. Péter Gyöngyi közölte: a válságstábban valamennyi érintett szervezeti egység képviselője részt vesz majd.

Időben tájékoztatnak

A szóvivő közölte: a döntéseknél az utasok és a személyzet biztonsága elsődleges szempont, de arra törekszenek, hogy a Malév minél kevesebb veszteséget szenvedjen el a háború miatt. Péter Gyöngyi hangsúlyozta, hogy az "akcióterv" részletesen kitér a biztonságos üzemelés biztosítására, az utazók szakszerű és gyors tájékoztatására, a lehetséges kedvezőtlen gazdasági hatások mérséklésére, valamint a média gyors szervezett és tényszerű tájékoztatására.