Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Terrorra nem szól majd a légibiztosítás?

2004.09.01. 08:40
A Malév, és a légitársaságot biztosító Allianz Hungária sem számol azzal, hogy a közeljövőben módosítani kellene a társaság szerződését a terrorfenyegetettség emelkedése miatt. A nemzetközi hírű Lloyd's biztosító ugyanakkor azt jelentette be, több társasággal közösen elkészítettek egy új szerződéstervezetet, mely egyes terrorista cselekmények vonatkozásában kizárná a kockázatvállalást.
Az európai légitársaságok hamarosan azzal szembesülhetnek, hogy biztosítóik kizárják a kockázatvállalási körből a terrorcselekmények egy részét - jelentette be a Lloyd's biztosító. A társaságnál BBC Online-nak megerősítették, hogy több biztosítóval közösen már elő is készítettek egy olyan szerződésmódosítási vázlatot, mely egyebek között a nukleáris illetve a biológiai terrortámadás esetén kizárná a fedezetvállalást.

Az államok léphetnek a biztosítók helyére?

A légitársaságok azonban nem repülhetnek teljes körű biztosítás nélkül. Ennek egyrészt jogszabályokban rögzített okai vannak, másrészt adott esetben - biztosítás nélkül - akár egyetlen gép katasztrófája is csődbe sodorhat egy jól prosperáló társaságot is. A Lufthansa a Lloyd's bejelentése nyomán már jelezte is: amennyiben a biztosítók meghatározott kockázatokat a későbbiekben kizárnak a szerződéseikből, az államoknak kell garanciát nyújtani a légitársaságok és utasaik felé. A lépés nem lenne példátlan, az USA-ban a szeptember 11-i támadások nyomán több biztosító is módosította szerződéseit, a kormány viszont - annak érdekében, hogy a légitársaságok továbbra is repüljenek - kvázi biztosítóként fellépve fedezetet vállalt a terror-károkra.

A Malév nem tud szigorításokról

A Malév Rt.-nek - hasonlóan minden más számottevő légitársasághoz, teljeskörű, a vonatkozó hazai, és nemzetközi jogszabályok által előírt, az esetlegesen felmerülő kockázati köröket a lehető legteljesebb mértékben lefedő légi ("aviation") és ennél kisebb jelentőségű kockázatokat lefedő, a légi iparág specifikumaihoz annyira nem kötődő nem légi ("non-aviation") biztosításai vannak - mondta el az Indexnek Krebsz Adrienn szóvivő. Tájékoztatása szerint a Malévnél nincs tudomásuk olyan szándékról, mely szerint a terrorcselekményekkel összefüggésben "fedezetből történő kizárási szándék jelentkezne a biztosítóknál". Az Index kérdésére ugyanakkor hozzátették, valóban előállhat olyan szituáció melyben szükségessé válhat az állami szerepvállalás.

Sípos József, a Malévot biztosító Allianz Hungária Biztosító Rt. kommunikációs igazgatója szerint részükről a Malév biztosítását semmilyen veszély nem fenyegeti, nem terveznek semmiféle módosítást, miután a kockázatokban sem látnak növekedést. A szakember hangsúlyozta: információik szerint a nagy nemzetközi viszontbiztosítók folyamatosan vizsgálják a kockázatok alakulását és a kormányok, nemzetközi szervezetek szabályozással kapcsolatos elképzeléseit, de egyelőre e tekintetben sem lehet konkrétumokról beszélni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!