Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Malév végelszámolását sem zárja ki a kormány

2001.09.28. 09:57
A legutóbbi kormányhatározat kilátásba helyezi, hogy a Malévnek nemrégiben juttatott 9,2 milliárd forint után újabb összeget kaphat a társaság, ugyanakkor nem zárja ki a légitársaság végelszámolását sem - írja a Napi Gazdaság.
Korábban a reorganizációt támogatta a kormány

A NAPI információi szerint a kormányhatározat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy adott esetben végelszámolással megszüntessék a légitársaságot, bár korábban részben ennek tetemes összegére hivatkozva a kormányzat a társaság reorganizációját támogatta.

Hogyan halad az átalakítási program?

A kormány határozatában elrendelte, hogy a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) a légitársaság éves vagy rendkívüli közgyűlésén értékelje a Malév átalakítási programjának haladását, és vizsgálja meg újra a cég tőkehelyzetét.

Ha a közgyűlés elfogadja az igazgatóság beszámolóját, két hónapon belül kezdeményezhető a Malév tőkehelyzetének további rendezése.

Ha viszont a cég bármely közgyűlése nem fogadja el az igazgatóság beszámolóját az addig elvégzett feladatokról, akkor a tulajdonos ÁPV Rt.-nek kezdeményeznie kell a Malév végelszámolását. A cég megszűnéséről döntő közgyűlést megelőzően a kormány jóváhagyását kell kérni.

Mi olcsóbb?

A végelszámolás, illetve új cég alapítása már korábban felmerült egy kormányülésen, amikor végül is a cég reorganizációjáról döntött a testület. Ám a jelenlegi határozottság nem volt tapasztalható.

Az említett kormányülés után Borókai Gábor szóvivő azt mondta, hogy ezek a megoldások 50 milliárd forintot igényelnének, míg a felszámolás vagy a csőd 35-50 milliárd forintot emésztene fel.