Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tíz új Boeinget bérel a Malév a magyar milliárdos cégétől

2001.11.22. 16:09
Új Boeing-737-esek bérléséről írt alá szerződést a Malév Rt. az International Lease Finance Corporation-nal (ILFC) Los Angelesben - jelentette be a légitársaság. Az Index tudomása szerint a lízingcég a világ második legggazdagabb magyar milliárdosáé.
A szerződés szerint 2003-2004-től a Malév 10 korszerű Boeing 737 New Generation gép bérlését kezdi meg a jelenleg érvényben lévő lízingszerződések kifutásával. Ezen túl opciót kap további 6 ilyen típusú repülőgép bérlésére.

Sokra vitte Udvar-Hazy

A szerződést aláíró partner nevének olvastán az Index Újgazdag Referense nagyot horkantott: az International Lease Finance Corporation a Soros György után leggazdagabbnak számító magyar származású üzletember, Steven F. Udvar-Hazy tulajdonában van. A Forbes amerikai gazdasági magazin legfrissebb milliárdos-listáján a világ a 167-173. helyen szerepel Udvar-Hazy, 2,8 milliárd dolláros magánvagyonnal. Ezzel igazan jol all, alig elmaradva George Lucas, a Csillagok háborújának kitalálója után, de megelőzve a rettegett Bernia Ecclestone-t vagy az ingatlankirály Donald Trumpot. Soros György ugyanezen a listán az ötvenedik, 6 milliárd dollárral.

Megint bérelnek

A Malév Rt. Igazgatósága által elfogadott új stratégia alapján a légitársaság vezetése az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdeményezett a világ vezető lízingcégeivel a jelenlegi, 2003-2004-ben fokozatosan kifutó Boeing gépekre vonatkozó bérleti szerződések felújításáról. Az aláírt megállapodás lehetővé teszi a nemzeti légitársaság számára, hogy teljesen - 2003 elejétől kezdődően folyamatosan - lecserélje a jelenleg üzemelő 15 Boeing 737 Classic-ból álló gépparkját az új flottára.

Nő a légitársaság versenyképessége

A megállapodás - az iparág jelenlegi helyzetében - mindkét fél számára kedvező feltételek mellett jött létre - szögezik le. A közlemény szerint a Malév versenyképessége jelentős mértékben növekszik a gépek beállításával. Az üzemelési és fenntartási költségek csökkenését eredményezi, hogy a gépek bérleti díja jóval alacsonyabb lesz az eddiginél, kedvezőbb a fogyasztásuk és kevesebb karbantartást igényelnek majd.

Új generáció

Az új repülőgépek fedélzete jóval tágasabb, komfortosabb, és technikai felszereltsége is korszerűbb mint a korábbi típusoknak. Az új flotta révén a Malév reményei szerint tovább javul a légitársaság "menetrendszerűsége" és szolgáltatási színvonala. A Boeing 737-es New Generation gépcsalád elsősorban a Malév európai és közel-keleti menetrendszerinti útvonalain közlekedik majd, egyes gépeket pedig a charter forgalomba állítanak be.

2003-tól érkeznek az új gépek

Az első repülőgép 2003. februárjában érkezik meg a Ferihegyi repülőtérre, a Boeing seattle-i gyáregységéből. A többi repülőgépet a jelenleg érvényben lévő lízingszerződések kifutásához idzítve, 2004 végéig folyamatosan szállítják. A Los Angeles-i székhelyű ILFC a világ egyik vezető, repülőgépek lízingelésére szakosodott vállalata, több mint 500 repülőgéppel rendelkezik. A Malév flottájában jelenleg két ILFC-től bérelt B737-es repülőgép üzemel.