Valér
4 °C
8 °C

Perel a Malév egyik kérője

2005.11.28. 08:24
Beperelte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-t a Malév privatizációja iránt folyamatosan érdeklődő Aviation Solution Befektetési Konzorcium (ASBK) Kft.

Az ASBK a jogi eljárás keretében annak az erkölcsi és anyagi kárának a megtérítését várja az ÁPV Rt.-től, amelyet a Malév 2005 áprilisában meghirdetett privatizációs eljárása során szenvedett el, írja a Napi Gazdaság. A társaság ugyanis arra számított, hogy labdába rúghat a privatizációs folyamat során, hisz a vagyonkezelő folyamatosan ebben a hitben tartotta.

Mellékszál

Az ÁPV Rt. 2005 áprilisában meghirdetett tárgyalásos eljárásán három társaság szállt ringbe a légitársaság papírjainak megszerzéséért. A vagyonkezelő júliusban arról tájékoztatott, hogy a további tárgyalásokat a versenyben maradt két ajánlattevő közül először a kedvezőbb ajánlatot tevő - magyar többségi és orosz kisebbségi tulajdonban lévő - Airbridge Rt.-vel kezdi meg. A Malév korábbi menedzsmentjéből szerveződött ASBK ez alkalommal parkoló pályára került. (A tender harmadik szereplője, a Transatlantic Aviation Ltd. pedig a későbbiekben már nem vett részt a folyamatban.)

Augusztus végén Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke pedig már azt jelentette be: az eladásról szóló döntés nélkül zárta le a Malév privatizációját az ÁPV Rt. Ekkor derült ki például, hogy az Airbridge a tárgyalások során a kezdeti 150 millió forintról egymilliárdra emelte a vételárat, és az ÁPV Rt. vezetői szerint e cég összességében kedvezőbb ajánlatot tett. Az viszont már nem derülhetett ki, hogy az ASBK meddig ment volna el az árban, hisz a társaság szerint velük érdemi tárgyalásokat már nem folytattak.

Felvennék a fonalat

A vagyonkezelő azon fenti, júliusi kijelentését, miszerint az ÁPV Rt. a tárgyalásokat a versenyben maradt két ajánlattevő közül először a kedvezőbb ajánlatot tevő Airbridge-dzsel kezdi meg, az ABSK úgy értelmezhette, hogy amennyiben ezek nem vezetnek sikerre - mint ahogyan történt -, úgy velük folytatják a tárgyalást, a cég szerint azonban a későbbiekben már nem zajlott közöttük érdemi megbeszélés.