Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Minuszban a Malév

2004.05.28. 17:00
Kisebb veszteség, nagyobb piaci részesedés a Malévnál, a társaság azonban még így is 9,5 milliárdos minusszal zárt.
A magyar nemzeti légitársaság 2003-ban 110,7 milliárd forint összegű nettó árbevétel mellett 9,5 milliárd forint üzleti tevékenységi veszteséget ért el - szerepel a a Társaság 2003. évi üzleti tevékenységéről szóló jelentésében, melyet csütörtökon tárgyalt meg és fogadott el a közgyűlés. A veszteségből 4,3 milliárd forint a tevékenységek eredményéből származott, míg 5,2 milliárd forint az egyéb bevételek és ráfordítások kedvezőtlen egyenlegéből keletkezett. A Társaság adózás előtti eredménye 2003-ban -13,5 milliárd forint.

Nehéz év volt a tavalyi

A évi rendes közgyűlés értékelése szerint nehéz üzleti évet tudhat maga mögött a Malév. A tavaly év elejei SARS - vírus, az iraki háború kedvezőtlen hatásai hátráltatták a piac amúgy is lassan történő konszolidációját. Az üzemanyag-költség emelkedett, a 2002-ben megkezdett flotta-csere programunk milliárdos nagyságrendben jelentett - a jövőben megtérülő - pénzügyi terhet, a forint leértékelésre került, a forint-kamatlábak drasztikus mértékben emelkedtek. A légitársaság májusban kinevezett új vezetése e kedvezőtlen körülmények között, egyre erősödő piaci versenyhelyzetben kezdte meg munkáját.

Több utas, több célállomás

A Társaság átalakítása során a kereskedelmi pozíciók erősítésére került a hangsúly. A megtett intézkedések eredményeként az előző évhez képest 8%-kal több utas választotta a Malévet, öt új célállomással bővült a Társaság útvonalhálózata. A tevékenységek vesztesége 500 millió forinttal csökkent az előző évhez képest, míg a Malév piaci részesedése félszázalék-ponttal 56,5%-ra emelkedett.

A légitársaság idei tevékenységében - az eddigi kedvezőtlen olajár és a fokozódó piaci verseny ellenére is - eredmény-javulást tud felmutatni. A Malév költségvetésében a 2004-es évben a legnagyobb ráfordítást - közel 3 milliárd forintot - a flotta-csere jelenti. A flotta-csere, a piacon maradás költségei, és az "intézkedési tervben" meghatározott lépések következetes végrehajtása azonban olyan befektetések, amelyek ugyan már 2004-ben is éreztetik pozitív hatásukat, de pozitív eredményű üzleti tevékenységet 2005-től ígérnek a Társaság számára.