Gusztáv
-4 °C
1 °C

Fapadosok után megy a Malév

2006.01.05. 15:45
Összesen tíz célállomásra lehet elektronikus jeggyel utazni a Malévnál. A cég vezérigazgatója szerint ezzel olcsóbbá és gyorsabbá válik a kiszolgálás. A tervek szerint 2007-re megyszűnnek a papíralapú jegyek.
A Malévnál december óta újabb hét, mára összesen tíz célállomásra lehet e-tickettel, elektronikus jeggyel utazni és 2007 végétől megszűnnek a papír-alapú jegyek - jelentette be Gönci János, a nemzeti légitársaság vezérigazgatója. A Malév utazási portálján keresztül elérhető elektronikus jegy bevezetése az utasoknak gyorsabb jegyvásárlást, és a papírjegy-kiállítás 5500 forintos árának megtakarítását jelenti. A légitársaság a teljes bevezetés időszakára már egymilliárd forintos megtakarítást vár az új szolgáltatástól, míg a rendszer kiépítése "pár száz millió" forintba került - hangsúlyozta Gönci János.

Az idei évben havonta átlagosan négy célállomással bővül az elektronikus jeggyel elérhető állomások száma, jövő év végére pedig a Malév összes célállomása felé lehet majd e-tickettel repülni - ismertette a vezérigazgató. A szolgáltatás bevezetése révén a Malév által tervezett dinamikusan bővülő utasforgalom nem igényel létszámbővítést - mutatott rá az Gönci János. Amszterdam, Frankfurt, Hamburg, London, München, Stuttgart, Szófia, Berlin, Tel-Aviv és Madrid valamint január 1-től Helsinki irányában az utasoknak már nem kell papírjegyet váltaniuk, hanem kódszámot kapnak, az elő negyedévben a partner-légitársaságok köre a British Airways és a KLM társaságokkal bővül.

Az e-ticket tapasztalatait ismertetve a vezérigazgató elmondta: Tel Aviv felé az utasok 95 százaléka, Berlin felé 60 százaléka vette igénybe az új szolgáltatást. A vezérigazgató nagy előrelépésnek nevezte, hogy a szolgáltatás az elérhető városok közötti átszállások viszonylatában is működik. Hangsúlyozta: a bővítés sebességét az egyes rendszerek összehangolása, illetve a személyzet oktatása lassítja. Az előnyökről szólva Gönci János kiemelte, hogy a kódot nem lehet elveszíteni, nem lehet vele visszaélni, a légitársaság számára pedig pontosabb, hatékonyabb elszámolást tesz lehetővé.

A tervek szerint az év végére (egyes utazási irodákban január végétől) az utazási irodákban is váltható majd e-ticket, 2007 végétől pedig már nem lesz már papír-alapú jegy. Az új rendszer miatt feleslegessé váló mintegy 70 munkaerőről "gondoskodnak" - jegyezte meg az igazgató. Az MTI kérdésére elmondta: 2006 első félévében várhatóan Ferihegyen kiépülnek az e-tickethez kapcsolódó self-check-in portálok is. A két repülőtéren 3-5 ponton válthatják majd ki az utasok saját maguk a beszállókártyákat.