Árpád
-2 °C
3 °C

Esti volt a Hírlap

2003.09.03. 15:42
A Klivinyi Zoltán vállalkozó nemzetközi körözése nyomán kitört botrány nem kerülte el a májusig Klivinyi irányítása alatt működő Esti Hírlap Rt.-t (EH Rt.) sem. (Lásd: Egy sokoldalú üzletember pályaképe, Magyar Narancs, 2003. augusztus 21.) A múlt héten a kiadó átszervezésre hivatkozva felfüggesztette a napilap megjelentetését.

"Csak holnapig tervezek, mert az ellenünk indított támadás elbizonytalanította hirdetőinket" - mondta a Narancsnak augusztus közepén Valencsik Ferenc, az EH Rt. elnöke, miután napvilágra került, hogy a Vertical-Invest (V-I) ingatlanszövetkezet ügyével összefüggésben a rendőrség körözi az rt. egykori elnökét és tulajdonosát, Klivinyi Zoltánt. A végjáték aztán a vártnál is rövidebb lett: augusztus 25-én Kiss L. György, az EH főszerkesztője arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kiadó "bizonytalan időre" felfüggesztette a lap megjelentetését. Pedig néhány hónapja

nagyra törő tervekkel

indult újra a napilap, melynek szerkesztősége részben az 1998-ban megszűnt Kurír gárdájából verbuválódott. A lapot az eredeti tervek szerint Szűcs Gábor, a Kurír egykori főszerkesztője irányította volna, akinek - Gordon Istvánnal, a Penthouse későbbi főszerkesztőjével együtt - komoly szerepe volt Klivinyi média iránti érdeklődésének felkeltésében. Szűcs és Gordon a Penthouse című pornólap magyarországi megjelentetéséhez keresett befektetőt, az EH újraindításának ötlete pedig Klivinyitől származott, aki információink szerint 2002 nyarán vásárolta meg a lap nevének használati jogát 7 millió forintért.

Az EH-val és a Penthouse-szal Klivinyi jól csengő márkaneveket vásárolt meg, amivel a tervek szerint megtakarítható lett volna a termékek költséges bevezető kampánya, ráadásul a két lap kijelölt irányítói kész koncepciót tettek le a tulajdonos asztalára. A sajtóbirodalom építésének kezdeti lendülete azonban hamar kifulladt. "Az első hónapokban Klivinyi a szemünk láttára ölt a Penthouse-ba 25-30 millió forintot, aztán egy derűs délelőttön kikapcsolták a telefont a szerkesztőségben, mert nem fizette a számlákat" - emlékezik vissza a pornólap hazai mutációjának egykori munkatársa. Az anyagi nehézségek az alkalmazottak járandóságának kifizetését is befolyásolták, ami miatt 2002 júniusa és decembere között távozott a Penthouse első szerkesztőségének valamennyi tagja; helyükre 2002 végén Klivinyi a Star magazin gárdáját szerződtette a lap akkori főszerkesztőjével, Valencsik Ferenccel az élen, aki 2003 márciusában az induló EH főszerkesztője, májustól pedig az EH Rt. elnöke lett.

Az EH esetében Klivinyi a Penthouse-nál alkalmazott receptet követte. Az ismert márkanév miatt itt sem volt szükség bevezető kampányra; a munkatársakat itt is a hazai írott sajtó átlagát többszörösen felülmúló honoráriumok várták. "A legtöbben egy év alatt kerestünk annyit előző munkahelyünkön, mint az EH-nál három-négy hónap alatt" - mondta kérdésünkre egy ma is a szerkesztőséghez tartozó újságíró, aki szerint a munkatársak

Klivinyi májusi távozásakor

észlelték először, hogy nincs minden rendben a lap körül. Forrásunk szerint többen furcsának tartották, hogy Valencsik nem fedte föl előttük a Klivinyi üzletrészét megvásárló "amerikai pénzügyi befektető" kilétét. A zavaró momentumtól eltekintve júliusig rendben folyt a munka; ekkor sokasodtak meg a lap hasábjain a V-I-t védelmező írások is. "A V-I a lap egyik legnagyobb hirdetője volt, és a tulajdonosoknak fontos lehetett, hogy az ingatlanszövetkezetek körüli ügyeket más szempontból is megvizsgáljuk, mint a többi újság tette" - vélekedett a cikkekről Kiss L. György, az EH főszerkesztője, hozzátéve: az EH helyesen járt el, amikor rámutatott, hogy "az ingatlanszövetkezetek legális tevékenységet folytató, a hisztéria kirobbanásakor kárt senkinek nem okozó szervezetek, amelyek névtelen feljelentések nyomán váltak a hatóság céltábláivá".

Kiderült azonban, hogy az ingatlanszövetkezetek ténykedése nemcsak tagjaik, de az apologétájukká váló napilap számára is veszélyeket rejt. A V-I ügyében körözés alatt álló Klivinyi személye és a szövetkezetet védelmező írások miatt augusztus elején az EH és a V-I összefonódásáról szóló hírek láttak napvilágot. A botrány kirobbanása után Valencsik úgy nyilatkozott a Narancsnak, hogy a V-I, Klivinyi és az EH kapcsolatáról szóló híradások mögött egy lapja ellen irányuló "koncentrált támadást" sejt, bár annak mozgatórugói ismeretlenek előtte. A kiadó elnöke az EH-ban augusztus 11-től négyrészes cikksorozatban kárhoztatta az újságot támadó médiumokat, a lapot a Vertical-Investtel, illetve Klivinyivel összefüggésbe hozó állításokat utasítva vissza. Egy nappal korábban Valencsik úgy nyilatkozott lapunknak, hogy "amennyiben Vertical-ügyben a rendőrség képes lesz konkrét károsultat felmutatni, az EH fogja elsőként követelni a felelősök megbüntetését".

A Vertical-Invest augusztus 22-i közgyűlésén

konkrét károsultak

követelték vissza befektetett pénzüket; ám a hírek szerint a szövetkezet egyetlen megjelent vezetője, Balogh Attila gazdasági igazgató nem sok jóval kecsegtette a tagokat. Mivel az EH Rt. a következő héttől felfüggesztette a lap kiadását, a szigorú felelősségre vonást követelő címlapokra egyelőre hiába várunk; Valencsik Ferenc pedig többszöri megkeresésünkre sem reagált. A lap munkatársai közül Kiss L. György közlése szerint senkit nem bocsátottak el; ám több forrásból úgy tudjuk, hogy a kiadó adós a munkatársak júliusi fizetésével. Valencsik ígérete szerint az EH Rt. másik két kiadványa, a Love & Sorry című női hetilap és az utoljára június elején megjelent Penthouse bevételeiből törleszti adósságát.

Gavra Gábor

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?