Jenő
-2 °C
6 °C

A kisebb hiány is nagy

2008.04.08. 17:36
A 13. havi nyugdíj fele, agrártámogatások, áfavisszautalás - ezek miatt szép nagy lett a márciusi költségvetési deficit.

Különösebb meglepetést nem okozott a költségvetés márciusi alakulásáról szóló pénzügyminisztériumi gyorstájékoztató. Mi már régóta derűlátóak vagyunk, ám a szaktárca felettébb borúlátó már nagyon régóta, de valahogyan a tényszámok nem adnak okot a tárca pesszimizmusára és az elmúlt már lassan három évben szinte mindig jobbak lettek a tényszámok a minisztérium prognózisánál. Mit ad isten, ez történt most is, a múlt hónapban csaknem 20 milliárd forinttal lett kisebb a hiány a PM által előrejelzettnél.

Nem hagyhatjuk ki: mi már másfél hónappal ezelőtt megmondtuk, hogy a tárca eredeti, 383 milliárdos, gyakorlatilag minden idők legmagasabb havi deficitjét prognosztizáló becslése a valóságtól elrugaszkodott. Úgy három héttel ezelőtt aztán már a József nádor téren is így gondolhatták, levitték 345 milliárdra a várt hiányszámot. De ahogyan az lenni szokott, a végleges adat még kisebb lett, 326 milliárdos deficit jött létre márciusban a büdzsében.

Ez persze azért még így is magas szám, nominálisan biztosan. Ennek oka például, hogy márciusban fizették ki a 13. havi nyugdíj első felét (95-100 milliárd körüli tétel volt), az agrártámogatásokat is utalták, míg az áfánál csak a havi bevallók fizettek be, ám a havi bevallókon kívül a negyedéveseknek és az éveseknek is utaltak vissza áfát.

Picit kibontva a havi egyenlegszámot: a központi költségvetési alrendszerben 287 milliárddal költöttek többet a bevételeknél, az elkülönített állami pénzalapoknál viszont 4 milliárddal több folyt be a kiadásoknál. A tb-alapok 43 milliárdos deficitje annak fényében szép, hogy a 13. havi nyugdíj kétheti részét - mint említettük -, 95-100 milliárd forintot a múlt hónapban fizették ki.

A büdzsé ilyetén alakulása mögötti okok és az áprilisra vonatkozó előrejelzés megismerésére a jövő hétig várni kell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?