Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hódít a Tesco tej

2004.08.27. 15:02
Az áruházak saját márkás testápolói fele annyiba kerülnek, mint az igazi márkás termékek, de jelentős az eltérés más vegyiáruknál és az élelmiszereknél is. Magyarországon az idén tovább emelkedik a "közértmárkák" aránya a teljes forgalomban, de messze van a nyugat-európai tapasztalatok alapján negyven százalékos plafontól.
Kereskedelmi márkás termékekre 310 milliárd forintot költöttek a magyarországi háztartások tavaly, szemben az egy évvel korábbi 252 milliárddal. Idén az összeg biztosan meghaladja a 400 milliárdot.

A napi fogyasztási cikkek forgalmából Magyarországon 15 százalékkal részesednek a kereskedelmi vállalatok saját márkái a 2003-as adatok alapján. Az arány alacsonynak mondható nemzetközi összehasonlításban, de a gyártói márkák számára már veszélyt jelent, állapítja meg a GfK csoporthoz tartozó Europanel piackutató intézet tanulmánya. Ezt az is alátámasztja, hogy a 2002-es adatok szerint a piaci részesedés (252 milliárd forinttal) még csak 13 százalékos volt.

A tej és a papirzsepi a legnagyobb üzlet

A Gfk egyik korábbi kutatás szerint Magyarországon a különböző termékcsoportok forgalmából a legnagyobb részarány a kereskedelmi márkákra a sűrített tejnél (50 százalék), a papír zsebkendőnél (43) és a papírtörlőnél (42) jut. Általában magas a kereskedelmi márkák részesedése az állateledelből és alapvető élelmiszerekből. Az átlagosnál sokkal kisebb forgalom jut kereskedelmi márkákra a nagy kategóriák közül például teából (5 százalék), samponból (4) és csokoládéból (3).

Olcsó árak

A Gfk szerint a gyártói és a kereskedelmi márkák között világszerte legnagyobb az árkülönbség a testápoló szereknél, majd a háztartási vegyi áruk következnek, és legkisebb az eltérés az élelmiszereknél. A testápolók esetében az árkülönbség Magyarországon több mint száz, a vegyiáruknál 66 százalékos.

Táblázat. Egyes országokban a gyártói márkás termékek átlagosan hány százalékkal kerülnek többe mint a kereskedelmi márkásak. Százalékban.
OrszágNapi fogyasztási cikkek összesenÉlelmiszer Háztartási vegyi áruTestápoló szer
Magyarország3726 66103
Szlovákia393359 57
Csehország4639102 69
Lengyelország8066102145
Románia 8725Nem elérhető
Ausztria7761 43165
Németország6254 63155
Svájc4440 22 87
Nagy-Britannia4942 37 93
USA5242 65 88
Forrás: Europanel piackutató intézet

A Tesco a nyerő

Magyarországon összesen mintegy 5000 terméket hoznak forgalomban valamilyen bolthálózat neve alatt. Ezek közül a legtöbb a Tescohoz tartozik, ugyanakkor az áruház összforgalmát tekintve nem a hipermarketláncban a legmagasabb a saját termékek aránya. E tekintetben a diszkont közérteké a pálma. A bolttípusok közül a diszkonté a pálma. A Penny, Plus és Profi együttes forgalmának 25 százalékát adják a saját márkás termékek. Második helyen a lánchoz tartozó kis bolt áll, ahol főleg a CBA, Coop és Reál értékesítéséből 19 százalék jut saját márkákra. Egyaránt 16 százalék a saját márkák részaránya a hiper- és szupermarket, valamint a Cash&Carry bolttípusban.

Gyors növekedés

Jelenleg Közép- és Kelet-Európában növekszik Kína után leggyorsabban a kereskedelmi márkák piaci részesedése; Régiónkban két év alatt megduplázódott, Kínában pedig majdnem megtízszereződött a teljes forgalomban mért arányuk. A növekedés mértéke legkisebb, 10 százalék alatti a kisebb nyugat-európai országokban és az USA-ban.

A saját márkás termékek aránya Európában évek óta Nagy Brittaniában és Svájcban a legmagasabb, közel negyven százalékos. Az öt nagy nyugat-európai országban, (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország) a kereskedelmi márkák piaci részesedése átlagosan 25, míg Nyugat-Európa kisebb országaiban 22, az USA-ban pedig 15 százalék a napi fogyasztási cikkek forgalmából. A saját márkás termékek aránya Európában évek óta Nagy Brittaniában és Svájcban a legmagasabb, közel negyven százalékos. Úgy látszik, ez a felső határ, amely felé Németország is közeledik, a tavalyi 32 százalékra nőtt részaránnyal. Ezekben az országokban elképzelhető, hogy vége felé közeledik a kereskedelmi márkák szárnyalása.

Nem csak a diszkontok

Gyakori vélemény szerint a diszkont láncok a kereskedelmi márka fő terjesztői, azaz ahol a diszkont bolttípus erős, ott magas a kereskedelmi márkák piaci részesedése. A felmérés szerint ellentmond ennek, hogy Nagy-Britanniában a diszkontok piaci részesedése mindössze 3, Svájcban pedig 4 százalék, miközben tízszer akkora a kereskedelmi márkák piaci részesedése. Igaz viszont, hogy Németországban a diszkontok kimagasló mértékben, 24 százalékkal részesednek a napi fogyasztási cikkek forgalmából, a kereskedelmi márkákra pedig 32 százalék jut.

Az Europanel tanulmánya szerint kevésbé a bolttípus, mint inkább a cégek mérete játszik fontos szerepet: az a törvényszerűség állapítható meg, hogy minél nagyobb egy kereskedelmi vállalat, annál jelentősebb saját márkáinak a részesedése a napi fogyasztási cikkek forgalmából.

Az igazi márkák adui

A kereskedelmi márkákkal szemben a piaci versenyben a gyártók rendelkeznek néhány erős aduval, mutat rá az Europanel tanulmánya. Egyik tromf, hogy a kereskedelmi márkás termékek behatárolt ismertségével, elterjedtségével és elérhetőségével szemben a gyártói márkák sokkal ismertebbek és elterjedtebbek, ráadásul elvileg a kereskedelem egész rendszerében elérhetők a fogyasztók számára. Másik gyártói előny a termelés biztonsága és a kívánt minőség megbízhatósága. Szintén plusz a gyártói márkáknál, hogy sajátos funkciójukra, termékelőnyükre a reklámokban fel lehet hívni a fogyasztók figyelmét. Erősíthető a gyártói márkák imázsa is, ami szintén pluszt jelent a fogyasztók megnyerésénél.

A kereskedelmi vállalatok első sorban azért fejlesztik saját márkás kínálatukat, állapítja a tanulmány, hogy növeljék vevőik lojalitását, erősebb tárgyalási pozícióba kerüljenek a gyártókkal szemben, és az alacsony fogyasztói árakra való törekvésük mellett ezáltal is nyereségforráshoz jussanak, amelyből többek között finanszírozhatják terjeszkedésüket.