Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kié a Márka márkája?

2001.05.10. 10:32
Kísért a Márka és a Traubisoda múltja: a két márka már 1975-ben, az előbbi feltalálása után nem sokkal perbe keveredett egymással, most pedig rendőrségi feljelentéssel tarkított küzdelem indult azért, hogy ki gyárthassa az üdítőital-családot. A Márka feltalálója ma is lojális, és állítja, hogy édes gyermeke valódi gyümölcsből készül.
Rendőrségi feljelentést tett a budafoki Promontorbor Rt. a balatonvilágosi Traubi Hungária Rt. ellen a Márka védjegy bitorlásának alapos gyanúja miatt - olvasható a logopédiai gyakorlatnak is kiváló elnevezésű Promontorbor-közleményben. Ebben élnek a gyanúperrel, hogy a Traubi törvénysértő módon gyárt Márka üdítőitalokat, ami szerintük azért törvénytelen, mert az ő tulajdonukban van a gyártási titok és a védjegy is.

A Kádár-korszakban indult a sztori

A Pormontorbor közleménye szerint Márka üdítőitalokat az 1970-es években kezdték gyártani a Pest Megyei Pincegazdaság (PMP) szentendrei üzemében. A PMP átalakulásával jött létre a Promontorvin cég, amely apportként vitte a Promontorbor Rt.-be a Márka védjegyet a privatizáció során. A száz százalékban magánszemélyek tulajdonában álló Promontorbor - állításuk szerint - a Promontorvin jogutódja, bár ezt a Traubi Rt. vitatja.

Azok a fránya kommunista trösztök

A vitás helyzet kialakulásához az vezetett, hogy Márka üdítőket nemcsak Szentendrén gyártottak, hanem Egerben is, ahol az Egervin Borgazdaság Rt. gyártósorairól gördültek le a Márka italok. Akkoriban még az Egervin és a PMP egyaránt a Boripari Gazdasági Vállalatok Trösztjéhez (BGVT) tartozott. A két vállalat gyáraiban készült termékek természetesen ugyanazon eljárással készültek, mindössze annyi volt a különbség, hogy a vidéki településeknek az Egervin, míg Budapestre és környékére Szentendre szállított.

Mindenkinek lehet védjegye
A védjegy egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékoztatására szolgáló jogi oltalom - olvasható a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapján. Védjegy lehet szó, szóösszetétel, beleértve a személyneveket és a jelmondatokat, betű, szám, ábra, kép, szín, színösszetétel, hang- vagy fényjel, hologram, sík vagy térbeli alakzat, beleértve az áru vagy a csomagolás formáját és ezek kombinációja, de csak akkor, ha az nem hasonlít más védjegyes termékre. Védjegyet bárki szerezhet. A védjegyjogosultnak kizárólagos joga van arra, hogy a védjegyet az adott áruval kapcsolatban használja, illetve használatára másnak engedélyt (licenc) adjon.
Adtak-vettek a kapitalisták

A tröszt rendszerváltáskori átalakulása után folytatódott a párhuzamos gyártás, mindössze annyi különbséggel, hogy az Egervin a tulajdonában álló EgerItal Kft.-nek adta át a gyártás jogát, akitől azt a Traubi vette meg - mondták az Indexnek az Egervinnél. A Traubinál azt a tájékoztatást kapta az Index, hogy öt éve forgalmazzák a Márkát, a gyártást pedig idén februárban kezdték meg.

Az Index megtalálta a Márka egyik feltalálóját

A Traubi kapcsolata a Márka italokkal azonban egyáltalán nem újkeletű - emlékezett vissza az Index kérésére Pelle Béla, aki egyike volt annak az ötfős csapatnak, amely a Márka receptjét kikísérletezték. A Traubi, a Márka italok 1975-ös bevezetésekor ugyanis azonnal beperelte BGVT-t arra hivatkozva, hogy a Márka üdítő a Traubisoda technológia ellopásával készült. A pert a Traubi elveszítette, Pelle Béla szerint azért, mert a két termék összehasonlításakor világossá vált, hogy a Traubisoda gyümölcskoncentrátumból, míg a Márka gyümölcsléből készült.

Vitáznak a névjegy fölött

A Traubi jogi képviselője, Láng Róbert az Indexnek azt nyilatkozta a feljelentéssel kapcsolatban, hogy tudomásuk szerint a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) még nem jegyezte be a Márka nevet, annak ellenére, hogy a Promontorbor állítja: úgynevezett folytonos védjegyoltalmat tudnak felmutatni. Láng Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a bejegyzés az MSZH hivatalos lapjában, a Védjegyértesítőben sem jelent meg.

Még a Szabadalmi Hivatal is bizonytalannak tűnik

Az Index megkereste az MSZH-t is, ahol a védjegyosztálytól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügy súlyára való tekintettel a hivatal elnöke magához kérette a Márka védjegyezésével kapcsolatos aktákat. Az elnök azonban ezen a héten külföldön tartózkodik, így a Márkáért aggódók legkorábban hétfőn szerezhetnek tudomást arról, hogyan zárul a védjegyvita. Az Index szerette volna megkérdezni a Pormontorbort, hogy miért csak most jutott eszükbe, hogy védjegyoltalmukra hivatkozva törvénytelen előállítással gyanúsítsák a Traubit, amikor a Traubi előtt más cég, az EgerItal évekig gyártott Márka üdítőt, ám a vezérigazgató elérhetetlennek bizonyult.

Megkapták vagy nem kapták?
A Magyar Szabadalmi Hivatal interneten is hozzáférhető adatbázisán megkerestük a Márka névvel kapcsolatos adatokat. Itt "M" betűs előjellel szerepel több, a Promontorbor Rt.-hez kapcsolódó ügyirat. Ezzel kapcsolatban megkerestük a védjegybitorlással vádolt Traubi jogi képviselőjét, aki elmondta: az ominózus "M" betű mindössze bejegyzési kérelmet jelent. A Promontorvin-ről pedig az szerepel az adatbázisban, hogy 1981 óta a Márka védjegy tulajdonosa, ám a jogász elmondása szerint a végjegyek maximum tíz évre érvényesek, azóta pedig azt nem újították meg.

A Promontorbor a védjegykérdést másképp látja. A korábban még elérhetetlennek bizonyuló cég jogi képviselője azt mondta az Indexnek, hogy nem is indult nyomozás, hiszen a rendőrség védjegyoltalom hiányára hivatkozva azt megtagadta. Az ügyben új fejlemény viszont, hogy Ferenci Attila tájékoztatása szerint a Promontorbor ezután megkapta a védjegyoltalmat. A Promontorvin korábbi védjegyoltalma még 1994-ben járt le és a két éves türelmi idő után 1996-tól vált "védjegytelenné" a Márka. A Promontorbor 1998-ban újra kérelmezte a védjegy bejegyzését a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, ám azt csak hetekkel ezelőtt kapták meg. (Ezt azonban a Traubi Hungária nem ismeri el.) Kérdésünkre Ferenci Attila elmondta: az EgerItal-lal szemben két okból nem tettek feljelentést, egyrészt a védjegyezési eljárás végét várták, másrészt az EgerItal Márka-értékesítése elenyésző volt, így a Promontorbornak nem okozott piacvesztést. Ferenci Attila szerint a Traubi Hungária jogszerűtlenül kezdte meg a gyártást, miután az EgerItal-tól megkapták az egri cég védjegyezési kérelmét is, és nyilván abban bíztak, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal nekik adja a Márka védjegyet, ami azonban a Promontorbornál landolt.