Szilárda
-4 °C
2 °C

Húsosok tiltakoztak a Marks and Spencernél

2008.03.14. 15:35
Húsipari szakszervezetek aktivistái tiltakoztak pénteken a Marks and Spencer belvárosi, Váci utcai üzleténél. A hálózatnál uralkodó, szerintük durva és diszkriminatív foglalkoztatási viszonyok ellen demonstráltak egy európai tiltakozássorozat részeként.

A Marks és Spencer-nél uralkodó rossz munkaügyi kapcsolatok miatt tiltakoztak a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSz) aktivistái pénteken délelőtt Budapesten, a cég Váci utcai üzlete előtt. A demonstráció része volt annak az európai akciósorozatnak, amelynek keretében a munkavállalók tiltakoztak a cégnél uralkodó állapotok miatt.

A szakszervezeti megmozduláson a tiltakozók – az Élelmiszeripar, Mezőgazdaság, Szálloda és Vendéglátóipar, Kávé és Élvezeti Cikkek Szakszervezeteinek Világszövetsége (IUF) felhívására – követelték: a Marks és Spencer tegye, amit jelmondatában megfogalmaz, ragaszkodjon ahhoz, hogy termékeit magas minőségben és szigorú etikai elveknek megfelelően állítja elő, és dolgozza fel.

Az M and S vállalat arra biztatja a fogyasztóit, hogy "nézzenek a címkék mögé". A szakszervezetek szerint amennyiben a fogyasztók ezt valóban megtennék, meglepődnének, ugyanis az alacsony költségek elérése érdekében, sok munkavállaló kerül durva és diszkriminatív feltételek közé az Egyesült Királyságban a M and S-t ellátó húsipari vállalatoknál, jellemzően a külföldi "ideiglenes munkások".

A brit érdekeltségű cég áruházaiban az Egyesült Királyságban van élelmiszer részleg is, és az ezt tőkehússal és húskészítményekkel ellátó vállalkozásoknál uralkodó munkakörülmények miatt szervezték a tiltakozást.

"A magyar szakszervezetek és tagjai tiltakoznak a Marks and Spencer gyakorlata ellen. Azt akarjuk, hogy a cég azt tegye, amiről a jelmondatában ír" – tartalmazza a húsos szakszervezet közleménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!