Ágnes
-1 °C
2 °C

Multikat szponzorál a magyar állam

2004.06.10. 09:01
A Népszabadság információi szerint összesen harmincmilliárd forinttal támogatja az állam a külföldi befektetéseket, ráadásul az adók is kedvezőek.
Mint azt a Népszabadság megírta, a magyar kormány többmilliárdos támogatásokkal csalogatja az országba a külföldi vállalatokat. Minderre azért van szükség, mert májusi csatlakozásunk óta már nem adható kedvezmény a nyereségadóra. Az ExxonMobil harminc százalékos támogatást kapott 44 millió eurós beruházásához, de a Népszabadság információi szerint legalább nyolc nagyvállalat kap összességében harmincmilliárd forint támogatást az idén.

Befektetnek

Ennek köszönhetően befektet a GlaxoSmithKline, a napelemeket gyártó Sol@Mio valamint az Electrolux is. Minderre egy kormánydöntés eredményeképpen van lehetőség, mely szerint az ötvenmillió euró feletti beruházások esetén egyéni támogatás adható. Ez a módszer megfelel az Európai Unió bizottságának is.

További befektetés ösztönző körülmény, hogy Magyarország már-már adóparadicsomnak számít: 1998-ban az adóterhelés nem érte el a 12 százalékot sem - írta a Népszabadság. Ezt követően azonban kissé emelkedett, az adóterhelés 2001-re elérte a 13,5 százalékot.