Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Útdíj Budapest és Vác között?

2007.01.11. 09:38
Az összes gyorsforgalmi úton valamennyi jármű-kategória számára kötelezővé tenné a matricás útdíjfizetést április 1-jétől a gazdasági tárca. Vagyis: az autósoknak nemcsak a sztrádákon, hanem az autóutakon is fizetniük kellene az úthasználatért - írja a Népszabadság.

A szakmai egyeztetéseken már elfogadták azt a gazdasági minisztériumban készült javaslatot, mely az összes gyorsforgalmi úton valamennyi jármű-kategória számára kötelezővé tenné a matricás útdíjfizetést - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a matricás rendszert április 1-től vezetnék be. Bár az előterjesztés hivatalosan a kamionok autópályákra tereléséről szól - a 12 tonnásnál nagyobb teherautóknak három hónap múlva a díjas autópályákon kívül összesen ezer kilométernyi főúthasználatért is fizetniük kell majd - az a jelenlegi elképzelés szerint a személyautókat is érintené.


Matricás lehet a 2/A Budapest és Vác között

A fizetős körbe bevonandó autóutak listája egyelőre nem ismert - írja a Népszabadság. Ide tartozhat azonban a a Budapest és Vác közötti 2/A jelű út harminc kilométere, illetve a 8-as főút 31-es és 44-es kilométere közti autóúti szakaszát. A matricás utak közé sorolhatják a szekszárdi Duna-hidat az M9-es hozzá vezető, összesen mintegy húsz kilométerével együtt, a 3-as főút hat kilométeres gyöngyösi bevezető szakaszát vagy akár a 19-es út tíz kilométerét is.

A Népszabadság szerint biztosan csupán annyit lehet tudni: az M0-ás autóút, illetve az M1-es, az M3-as, az M5-ös és az M7-es összesen tizenegy - fővárosi bevezető és városi elkerülő - szakaszán az idén nem lesz szükség matricára. Ezeket ugyanis a szakminisztérium autópályadíj-rendelete szerint ingyenesen lehet használni. Márpedig a díjfizetés kiterjesztésének formálódó tervében azt egyértelművé teszik: a kivételek megmaradnak.