Jól teljesítő telekom-cégek

2003.05.15. 11:38
Jól kezdte az évet a Matáv és német tulajdonosa, a Deutsche Telekom. A magyar távközlési cég a költségcsökkentések hatására 22 milliárdos nyereséget ért el három hónap alatt. A német óriás pedig csaknem két év után, a német cégtörténet legnagyobb mínuszával zárt esztendőt követően produkált nyereséget az első három hónapban. A nyereség hatására a németek egyelőre nem akarják eladni a Matávot.
A Matáv 22,32 milliárd forint adózott eredményt ért el az első negyedévében, ez 2,3 százalékkal haladja meg a tavalyi nyereséget. A szerdán közzétett adatok szerint a távközlési óriás az első negyedévben 144,931 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 140,983 milliárd forinttal. A Matáv nettó eredménye 19,018 milliárd forint volt az első negyedév végén, ami 4,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, ám meghaladja az elemzők által várt 17,443 milliárd forintot. A társaság saját tőkéje 537,146 milliárd forint, jegyzett tőkéje 104,281 milliárd forint volt március végén - jelentette az MTI.

Nyolc százalékos létszámcsökkentés után

A Matáv a korábbi létszámcsökkentési bejelentéssel összhangban nyolc százalékkal mérsékelte a létszámot az elmúlt három hónap során: ennek eredményeként az egy alkalmazottra jutó vonalszám 340-re nőtt a 2002. év végi 315-ről. A vezetékes szegmens bevételei gyakorlatilag nem változtak, az első negyedévben 82,2 milliárd forintot tettek ki. Az ISDN csatornák száma 516 ezerre nőtt, a szélessávú internetezést is lehetővé tevő ADSL vonalak száma 44 ezer fölé nőtt.

Az Axelero, a Matáv internetes leányvállalata mintegy 43 százalékos piaci részesedéssel megőrizte vezető pozícióját a kapcsolt vonali internet szolgáltatók között. A mobil ágazat bevételei az első negyedévben 45,9 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 39,8 milliárd forinttal. A nemzetközi szegmens bevételei 3,2 százalékkal, 15,6 milliárd forintra csökkentek. A mérséklődés fő oka a mobil készülékek értékesítési bevételének visszaesése és a nemzetközi forgalmi bevételek csökkenése volt.

Megváltozott az üzletpolitika

A távközlési cég eredményét a megváltozott üzletpolitikával magyarázza a Magyar Hírlap. A lap szerint a cég új stratégiája: ha nem tudnak eleget eladni, próbáljanak olcsóbban értékesíteni. A Matáv annak ellenére is tudta nyereségét növelni - ha csak szerény mértékben is -, hogy bevételei bizonyos ágazatokban csökkentek. Ezt elsősorban a költségcsökkentéssel, a vállalatcsoport létszámcsökkentésével magyarázza a napilap.

Túl a válságon a Deutsche Telekom?

A magyar távközlési cég többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom (DT) is nyereséggel zárta az első negyedévet. A DT csaknem két év után tudott nyereséget felmutatni. Első negyedéves eredménye az elemzőket is meglepte - írja a Napi Gazdaság. A legnagyobb európai távközlési cég az első negyedévben 850 millió euró nettó nyereséget produkált, szemben az egy évvel korábbi 1,8 milliárdos mínusszal.

A DT mind a vezetékes, mind a mobil-üzletágakban javított eredményén, s a nyereségnek jót tettek az eszköz-értékesítések és az adócsökkentések is. A mutatók különösen annak tükrében figyelemreméltók, hogy a DT tavaly a német céghistóriában rekordnak számító mínuszt produkált. Most viszont három hónap alatt 4,8 milliárd euróval 56,3 milliárd euróra mérsékelte adósságállományát, tervei szerint az év végére az állomány 52 milliárd euróra mérséklődne.

Talán az első negyedév eredményével is magyarázható, hogy a DT csütörtökön közölte: az év hátralévő részében nem tervez részvényeladást a T-Online-ból és a Matávból. A társaságcsoport tavaly november óta 4,9 milliárd euró értékben adott el különböző feleslegesnek ítélt eszközeiből. Karl-Gerhard Eick, a társaság pénzügyi vezetője szerint újabb jelentős eladások nélkül is tarthatók idei célkitűzéseik, amely szerint idén a DT 5,5-6,0 milliárd euró szabad készpénzállománnyal rendelkezzen.