Sára, Márió
2 °C
6 °C

Montenegróban terjeszkedne a Matáv

2004.12.22. 08:50
A Matáv benyújtotta kötelező érvényű ajánlatát a Telekom Montenegro többségi részesedésére - értesült a Napi Gazdaság. Elemzők 100-120 millió euróra teszik a részvénycsomag értékét.
A Matáv kedden beadta kötelező érvényű, árat is tartalmazó ajánlatát a montenegrói távközlési társaság többségi részesedésére - tájékoztatták a Napi Gazdaságot skopjei források. Arról egyelőre nem tudni, hogy a cég mennyit ajánlott az ország egyetlen vezetékes szolgáltatójáért, elemzők azonban 100-120 millió euró közé teszik a részvénycsomag értékét.

Komoly vetélytársak

A beadás végső határideje ma jár le, a montenegrói kormány várhatóan már januárban kiválasztja a győztest. Korábbi hírek szerint, a magyar társaság volt ugyan az egyik első érdeklődő, ám időközben a Telekom Austria, a görög OTE, a Telekom Serbia, a Western Wireless és állítólag a nemrég regionális terjeszkedési elképzelésekkel előrukkolt cseh Ceské Radiokommunikace is a kérők között lehet. A Matávnál egyelőre nem kívánták kommentálni az értesülést, mint ahogy azt sem, hogy a magyar cég egyedül vagy - mint annak idején Macedóniában - egy konzorcium élén pályázott a skopjei cégre.

A társaságnál azonban megismételték, hogy komolyan érdeklődnek a Telekom Montenegro privatizációja iránt. Mióta a Matáv újra akvizíciós stratégiát hirdetett, a Telekom Montenegro az egyetlen megerősített célpont. Dékelet-Európában szóba jöhetett volna a bolgár mobilszolgáltató, a Mobitel is, ám ott nemrég a Telekom Austria jutott kizárólagos jogokhoz. A jövőben Szerbiában adódhatnak majd privatizációs lehetőségek, de a kormány egyelőre még arról sem döntött, hogy a legnagyobb mobilszolgáltatóval rendelkező Telekom Serbia vagy a vitatott tulajdonosi szerkezetű (a kormány szerint állami) mobilszolgáltató, a MobTel pályázatát írják ki elsőként.

A montenegrói cég nagyságra mintegy harmada a négy évvel ezelőtt megvásárolt MakTelnek, vagyis nem túl nagy falat, a Matáv konszolidált árbevételéhez jó esetben 5 százalékkal járulhat hozzá - mondta Tabányi Mónika, a Concorde elemzője. A 680 ezres lélekszámú Montenegróban a vezetékes lefedettség 29 százalékos, úgyhogy ebben a szegmensben még bőven van tér a fejlődésre. A mobilellátottság magasabb, 64 százalékos, míg a macedóniai 45 százalék körül van. A viszonylag magas arány eléréséhez hozzájárulhatott, hogy az országban két mobilszolgáltató versenyez az ügyfelekért: a norvég Telenor irányította Promonte és a Telekom Montenegro-érdekeltségű Monet. A Telekom Montenegro árbevétele 2003-ban 100 millió euró volt, amihez 37 milliós EBITDA társult. Integrált szolgáltatóként a régióban jellemző 4-6-os EV/EBITDA mutatóval számolva a cég 150-220 millió eurót ér, ám eladásra csak 51 százalékot kínálnak.

A Concorde elemzője szerint amennyiben a Matávnak sikerül megszereznie második balkáni célpontját, az sem borítja fel az osztalékfizetési elképzeléseket. Akvizíció nélkül 90 forint osztalékot tudna kifizetni idei éve után a társaság, ám ha sikerül megszerezni a montenegrói céget, akkor is tartható a 70 forint körüli tavalyi osztalék.