Piroska
3 °C
3 °C

Egyelőre nem terjeszkedik a Matáv

2002.06.12. 11:14
Alapos vizsgálódás után a Matáv úgy döntött, nem vesz részt a bolgár telefontársaság, a BTC privatizációjára kiírt tenderen. A piaci szereplők egy része csalódottságát fejezte ki, mondván, a Matáv stratégiája a Deutsche Telekom eladósodottságának esett áldozatul. A másik tábor viszont üdvözölte a menedzsment döntését, amely így bizonyságát adta, hogy csak az öncélú terjeszkedés kedvéért nem merészkedik ingoványos terepre.

Úgy tűnik, egyelőre elmarad a 10 milliárd forintos bolgár távközlési piac meghódítása a Matáv részéről. Pedig áprilisban, amikor a bolgár kormány kiírta az ottani távközlési monopólium, a BTC privatizációs tenderét, a Matáv érdeklődését felkeltette a lehetőség, s meg is vásárolta a tenderfüzetet. A május 13-17. között végrehajtott átvilágítás és a piac alaposabb vizsgálata után azonban a vállalat úgy döntött, hogy a tender első fordulójának határidejére nem ad be pályázatot.Bár Straub Elek elnök-vezérigazgató korábban többször is hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben hajtanak végre akvizíciót, ha a befektetés jó jövedelmezőséggel kecsegtet, a piaci szereplőket meglepte a társaság mostani döntése.

A Deutsche Telekom eladósodottsága is szempont volt a döntésnél Nagy Gábor, a Matáv akvizíciós igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére határozottan cáfolta, hogy a döntésben csak a Deutsche Telekom eladósodottsága játszott volna szerepet. Mint mondta, természetesen ez is egy szempont volt a mérlegelésnél, ám nem ez volt a fő ok. A bolgár társaság átvilágítása közben kiderült, a 26 ezer főt foglalkoztató cégnél jelentős átalakításokra, szerkezet- és szemléletváltásra, valamint technológiai fejlesztésre lenne szükség, ennek költségei az első években meglehetősen magasak lennének.

Emellett a BTC a birtokba adásával egy időben, azaz 2003. január 1-jén veszítené el monopóliumát, vagyis az átalakítást egy változó, kiforratlan szabályozói környezetben kellene végrehajtani. A BTC megvásárlásához kapcsolható harmadik GSM-szolgáltató licence a Matáv megítélése szerint csak korlátozott előnyöket jelent (a tapasztalatok szerint - amit a Vodafone magyarországi esete is alátámaszt - a harmadik GSM-szolgáltató piacra lépése az első években leginkább óriási költségekkel jár, s ezt a Matáv most nyilvánvalóan nem vállalná szívesen).A társaság mindezek alapján elállt a BTC megvásárlásától s jelenleg más vonzó célpontot sem lát Bulgáriában. Amint Nagy elmondta: a bolgár internetszolgáltató megvásárlásáról szóló híresztelések alaptalanok voltak, egyetlen ilyen céggel sem folytatnak tárgyalásokat. Hozzátette, a közelgő liberalizáció az internetszolgáltatók piacát is átrendezheti, így jelenleg itt sem érdemes bevásárolni.

A Matáv továbbra is terjeszkedne

A Matáv közleménye szerint a társaság a jövőben tovább vizsgálja a regionális terjeszkedési lehetőségeket. "A feszült szemlélődés állapotában vagyunk" - fogalmazott az akvizíciós igazgató. A Napi Gazdaság kérdésére válaszolva elmondta, hogy azok az országok kizárhatók, ahol a Deutsche Telekom már jelen van, hiszen ez kétszer annyi erőforrást kötne le. Így kizárható a szlovákiai terjeszkedés is (a szlovák privatizációs hatóság a napokban közölte, hogy vevőt talált a DT-többségű nemzeti telefontársaság 15 százalékos állami részvénycsomagjára). Más tekintetben nincsenek lényeges szűkítő feltételek az akvizíciós stratégiában.A Matáv befektetőinek a jelek szerint egyelőre nem okozott csalódást a társaság döntése, a részvény árfolyama egy forinttal csökkent tegnap. Bár a piacon többen vélik úgy, hogy a vállalat ezzel a döntésével lényegében a DT eladósodottsági mutatóinak további romlását akarta elkerülni, azt bizonyára ők is elismerik, hogy a piacnyitás időszakában jelentős beruházásokat és komplett átszervezést igénylő céget venni egy nagyon nehéz helyzetben lévő fő tulajdonos nélkül is kockázatos vállalkozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!