Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyelőre nem terjeszkedik a Matáv

2002.06.12. 11:14
Alapos vizsgálódás után a Matáv úgy döntött, nem vesz részt a bolgár telefontársaság, a BTC privatizációjára kiírt tenderen. A piaci szereplők egy része csalódottságát fejezte ki, mondván, a Matáv stratégiája a Deutsche Telekom eladósodottságának esett áldozatul. A másik tábor viszont üdvözölte a menedzsment döntését, amely így bizonyságát adta, hogy csak az öncélú terjeszkedés kedvéért nem merészkedik ingoványos terepre.

Úgy tűnik, egyelőre elmarad a 10 milliárd forintos bolgár távközlési piac meghódítása a Matáv részéről. Pedig áprilisban, amikor a bolgár kormány kiírta az ottani távközlési monopólium, a BTC privatizációs tenderét, a Matáv érdeklődését felkeltette a lehetőség, s meg is vásárolta a tenderfüzetet. A május 13-17. között végrehajtott átvilágítás és a piac alaposabb vizsgálata után azonban a vállalat úgy döntött, hogy a tender első fordulójának határidejére nem ad be pályázatot.Bár Straub Elek elnök-vezérigazgató korábban többször is hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben hajtanak végre akvizíciót, ha a befektetés jó jövedelmezőséggel kecsegtet, a piaci szereplőket meglepte a társaság mostani döntése.

A Deutsche Telekom eladósodottsága is szempont volt a döntésnél Nagy Gábor, a Matáv akvizíciós igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére határozottan cáfolta, hogy a döntésben csak a Deutsche Telekom eladósodottsága játszott volna szerepet. Mint mondta, természetesen ez is egy szempont volt a mérlegelésnél, ám nem ez volt a fő ok. A bolgár társaság átvilágítása közben kiderült, a 26 ezer főt foglalkoztató cégnél jelentős átalakításokra, szerkezet- és szemléletváltásra, valamint technológiai fejlesztésre lenne szükség, ennek költségei az első években meglehetősen magasak lennének.

Emellett a BTC a birtokba adásával egy időben, azaz 2003. január 1-jén veszítené el monopóliumát, vagyis az átalakítást egy változó, kiforratlan szabályozói környezetben kellene végrehajtani. A BTC megvásárlásához kapcsolható harmadik GSM-szolgáltató licence a Matáv megítélése szerint csak korlátozott előnyöket jelent (a tapasztalatok szerint - amit a Vodafone magyarországi esete is alátámaszt - a harmadik GSM-szolgáltató piacra lépése az első években leginkább óriási költségekkel jár, s ezt a Matáv most nyilvánvalóan nem vállalná szívesen).A társaság mindezek alapján elállt a BTC megvásárlásától s jelenleg más vonzó célpontot sem lát Bulgáriában. Amint Nagy elmondta: a bolgár internetszolgáltató megvásárlásáról szóló híresztelések alaptalanok voltak, egyetlen ilyen céggel sem folytatnak tárgyalásokat. Hozzátette, a közelgő liberalizáció az internetszolgáltatók piacát is átrendezheti, így jelenleg itt sem érdemes bevásárolni.

A Matáv továbbra is terjeszkedne

A Matáv közleménye szerint a társaság a jövőben tovább vizsgálja a regionális terjeszkedési lehetőségeket. "A feszült szemlélődés állapotában vagyunk" - fogalmazott az akvizíciós igazgató. A Napi Gazdaság kérdésére válaszolva elmondta, hogy azok az országok kizárhatók, ahol a Deutsche Telekom már jelen van, hiszen ez kétszer annyi erőforrást kötne le. Így kizárható a szlovákiai terjeszkedés is (a szlovák privatizációs hatóság a napokban közölte, hogy vevőt talált a DT-többségű nemzeti telefontársaság 15 százalékos állami részvénycsomagjára). Más tekintetben nincsenek lényeges szűkítő feltételek az akvizíciós stratégiában.A Matáv befektetőinek a jelek szerint egyelőre nem okozott csalódást a társaság döntése, a részvény árfolyama egy forinttal csökkent tegnap. Bár a piacon többen vélik úgy, hogy a vállalat ezzel a döntésével lényegében a DT eladósodottsági mutatóinak további romlását akarta elkerülni, azt bizonyára ők is elismerik, hogy a piacnyitás időszakában jelentős beruházásokat és komplett átszervezést igénylő céget venni egy nagyon nehéz helyzetben lévő fő tulajdonos nélkül is kockázatos vállalkozás.