Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Matáv-részvények eladását fontolgatja a Deutsche Telekom?

2002.06.21. 10:00
A Deutsche Telekom adósságcsökkentési programja keretében számos érdekeltségét értékesíti, szerdán például a France Télécomban lévő 1,8 százalékos pakettjét adta el 300 millió euróért. Éppen ennyi pénzt kaphatna a Matávban meglévő, az ellenőrző pakett feletti 9,5 százalékáért is, így nem meglepő, ha az utóbbi napokban befektetők, elemzők már azt latolgatják: mekkora a valószínűsége e tranzakciónak.
A Matáv fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom (DT) Európa legeladósodottabb cégei közé tartozik, noha az idén indított adósságcsökkentési programja jól halad: a március végén még 67,3 milliárd eurós adósságállomány április végére 66,4 milliárd euróra csökkent. Ugyanakkor a részvényenként 37 eurócentes osztalék 1,6 milliárd euróval újra növeli a hitelállományt. A DT tőzsdei kapitalizációja egy évvel ezelőtt még a 100 milliárd eurót is meghaladta, tegnap viszont már a 40 milliárdot sem érte el. Az adósságcsökkentés érdekében a DT tegnap 1,8 százalékos France Télécom-csomagot adott el a Goldman Sachson szerdán. Ezért összesen 300 millió eurót kapott, éppen a negyedét az 1998 júliusában érte kifizetett 1,2 milliárd eurónak. Mivel a Matávban 59,53 százaléka van a DT-nek, elvileg befolyása csorbítása nélkül eladhatna 98,8 millió részvényt, amely a tegnapi 818 forintos árfolyamon 80,5 milliárd forintot, 330 millió eurót érne.

Zuhan az árfolyam a pletyka miatt

Elemzők és befektetők napok óta ennek lehetőségét, illetve az árfolyamra való várható hatását latolgatják, nem utolsósorban ez is oka az utóbbi napok árfolyamzuhanásának. Miró József, a Cashline vezető elemzője úgy véli, nem lenne logikátlan lépés a DT részéről, ha lemenne 50 százalék plusz 1 részvényre, hiszen a cégnek láthatóan kell a pénz.

A cash-kímélést mutatja a Matávnál a Westel- adósság átstrukturálása - ez 1 milliárd forintos adómegtakarítást jelent a cégnek -, illetve a részvényopciós program lebonyolítása is, hiszen a Matáv nem saját pakettből ad, hanem új papírokat bocsát ki az opciókhoz. Ezeknél lényegesen nagyobb hozadéka lenne az eladásnak, csak éppen az a kérdés, hogy a mostani piaci viszonyok mennyire alkalmasak erre. A jelenlegi árszinten akadhatna vevő a csomagra, de vélhetően kizárólag pénzügyi befektető, mivel a Matáv most fair-value alatt van.

Az elemző szerint nem valószínű az eladás

Daróczi Andor, a Concorde elemzője szkeptikusabb az eladási pletykát illetően, szerinte a mostani árszint a DT számára is annyira nyomottnak tűnik - nem csak saját nyilvántartási árához képest, de a Matáv várható árbevétel-növekedését, illetve stabil profittermelő képességét is figyelembe véve -, hogy kizárható az ezen a szinten való kiárusítás. A DT számára is elfogadható 1100-1200 forintos szint viszont a pénzügyi befektetők számára nem vonzó, hiszen még egy ekkora csomagot is bőven össze lehetne szedni a három számjegyű ártartományban. (Arról nem is beszélve, hogy a telekomszektorban nem azok az idők járnak, amikor az alapkezelők nagy bevásárlásokra készülnének.) Az árfolyamra viszont - érthetően - még a lehetőség felvetése is negatív hatással van.

A Matáv Rt. sajtóosztálya a NAPI Gazdaság kérdésére nem kívánta kommentálni a "pletykát", többször hangoztatott álláspontjuk szerint nem az ő feladatuk fő tulajdonosuk ilyen jellegű döntéseinek latolgatása. Persze, a piacot annak idején érte már egy-két meglepetés Matáv-ügyben, elég a nyélbeütése előtt több menetben is cáfolt DT-SBC ügyletre utalni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!